Mat och måltider i grundskolan och gymnasiet

Bra skolmat ger en bra skoldag

Måltiderna i skolan betyder mycket för elevernas hälsa, sociala gemenskap, trivsel och inte minst för lärandet. En bra skollunch som hamnar i magen ger mätta elever som får bra förutsättningar för att orka fokusera på skolarbetet. Mätta och nöjda elever ger också en gladare och lugnare stämning på och mellan lektionerna. I ett längre perspektiv kan bra skolmåltider ge eleverna hälsosamma och miljövänliga matvanor och ett positivt förhållningssätt till mat även senare i livet.

Vi arbetar varje dag för att erbjuda goda, näringsriktiga och hållbara måltider till våra gäster.

Måltider i grundskolan och gymnasiet

I alla kommunens skolrestauranger erbjuder vi varje dag minst två olika maträtter och ett alternativ alltid är vegitariskt. Måltiderna i skolan serveras som bufféer så att eleverna själva kan välja av allt som serveras och kombinera efter eget tycke och smak. I skolrestaurangen finns en salladsbuffé med minst sex sorters grönsaker och sallader. Hårt bröd, smörgåsmargarin, vatten och mjölk serveras varje dag.

Fritidshemmets måltider

Vi serverar frukost och mellanmål på samtliga fritidshem. Vi serverar också lunch till elever som är på fritidshemmen under lov och lovdagar när det inte är skola.

Hållbara måltider

Alla kök inom förskolan och skolan arbetar aktivt med att skapa hållbara måltider som är bra både för miljön och våra gästers hälsa.

Vi arbetar för att

  • öka andelen ekologiska livsmedel
  • öka andelen svenska livsmedel
  • öka andelen vegetariska måltider
  • minska mängden kött- och charkprodukter
  • minska matsvinnet
  • minska klimatpåverkan
  • välja MSC-märkt fisk med grönt ljus i WWF:s fiskguide
  • välja frukt- och grönsaker efter säsong.

Vi ställer tydliga krav på livsmedel i våra upphandlingar, och väljer att arbeta med råvaror och livsmedel med hög kvalitet. Genom att öka andelen vegetabilier och minska mängden kött- och charkprodukter kan vi satsa på bättre kvalitet när vi väljer kött. Även om vi inte kan ställa krav på närodlade råvaror när vi gör upphandlingar, väljer alla kök i första hand svenska råvaror.

 

Senast uppdaterad:

Kontakt

Kostavdelningen

ARBOGA KOMMUNALTEKNIK AB

Smedjegatan 5

Postadress:
Box 45
732 21 Arboga