Barn och unga

Foto av gosedjur (pingvin) som sitter och tittar in i en bokhylla där det står två stycken bilderböcker.

På vår barnavdelning hittar du många spännande äventyr!
Här finns bilderböcker för de allra minsta och kapitelböcker för de lite större. Du hittar också faktaböcker fullproppade med kunskap, om allt från dinosaurier till stjärnor och planeter.
Längst in hittar du ungdomsböcker för dig som går på högstadiet eller gymnasiet.

Vi har böcker för alla åldrar
  • 0–2 år: pekböcker – för de allra yngsta
  • 3–4 år: bilderböcker – där bilden är viktigast och sagor
  • 6–9 år: kapitelböcker – för högläsning, börja läsa, böcker att läsa själv
  • 9–13 år: kapitelböcker – roligt, spännande, om sport, hästar kärlek, vänskap
  • Från 13 år: ungdomsböcker – på väg mot vuxenvärlden
  • Ljudböcker, film, serier

  Bibblix läsapp

  Bibblix är en läs- och tips-app för mobiler och surfplattor. Den är gjord för dig som är 6–12 år, men det finns också många ungdomsböcker att läsa i appen.

  Läs mer och kom igång med appen här!

  BVC

  BVC besöker nyfödda barn i hemmet med en bokgåva från länsbiblioteket. När barnen är 7–8 månader gamla bjuder biblioteket, genom BVC, in till en träff. Biblioteket erbjuder då en bokgåva och pratar bland annat om språkutveckling.

  Foto av bebis som sitter i knät på en vuxen och de läser tillsammans

  Skola

  Genom hela grundskolan fungerar biblioteket som en skolbibliotekscentral och förser alla skolor och årskurser med böcker. Skolklasser, barn- och föräldragrupper är välkomna på besök.

  Vårt samarbete med skolan

  Förskolan

  Vi har ett nära samarbete med förskolorna och barnen kommer på regelbundna biblioteksbesök. Utöver det får förskolorna bokdepositioner.

  Förskoleklass

  Förskoleklasserna får besöka biblioteket under läsåret. Barnen får då en lekfull introduktion till hur biblioteket fungerar och en ny bok i gåva. Förskolan får också bokdepositioner.

  Årskurs 2–5

  Under låg- och mellanstadiet kommer klasserna till biblioteket på schemalagda besök. Då får de information, boktips och de får också låna böcker. Årskurserna får även bokdepositioner.

  När barnen blir äldre lär de sig successivt att använda bibliotekets olika tjänster och medier. De får till exempel lära sig hur databaser och källkritik fungerar.

  När barnen börjar besöka biblioteket med skolan får de egna lånekort. Föräldrarna måste lämna sitt godkännande i förväg. Det sker via en blankett som biblioteket skickar ut via skolan. 

  Årskurs 7–9

  Högstadieskolorna får regelbundet bokdepositioner. Våra bibliotekarier kan också komma till skolorna när eleverna vill ha boktips. Klasserna kan även boka in besök på biblioteket.

  Äppelhyllan

  På Äppelhyllan hittar du böcker för och om barn med funktionsvariation. Böcker som väcker läsglädje, men som också ger stöd och inspiration till dig som är vuxen. Här finns böcker med teckenspråk, bliss, punktskrift och pictogram. Vi har också taktila böcker.

  Äppelhyllans innehåll

  Allt som finns på Äppelhyllan har ett tecknat äpple som symbol.

  På Äppelhyllan finns:

  • Böcker och information om olika funktionsnedsättningar, för barn och vuxna.
  • Böcker med symbolstöd: Bliss, Pictogram och Widgit.
  • Teckenspråk.
  • Böcker med tecken som stöd till tal.
  • Taktila bilderböcker.
  • Punktskrift.
  • Bok- och talbok.
  • Lättlästa böcker - böcker med enkelt språk och tydliga bilder, som är bra att börja läsa i.

  Barnkultur

  Alla barn i Arboga ska få tillgång till kulturupplevelser. Biblioteket ansvarar och arrangerar tillsammans med skolan, kulturprogram för barn från 4 år upp till och med årskurs 9. Målet är att alla elever ska erbjudas minst ett kulturprogram som dans, teater, musik eller författarbesök varje läsår. Under den årliga skolbioveckan visar vi dessutom film för samtliga årskurser.

  Barnbibliotekarien väljer tillsammans med skolans och förskolans kulturgrupper de föreställningar som ska ges. Man försöker att erbjuda ett varierat utbud så att barnen ska få möjlighet att se många olika konstformer under sin skoltid.

  Senast uppdaterad:

  Kontakt

  Arboga stadsbibliotek

  Arboga stadsbibliotek
  Kapellgatan 19B
  732 45 Arboga

  Öppettider

  måndag–torsdag: 10.30–19.00

  fredag: 10.30–16.00

  lördag: 11.00–14.00 (stängt juni–augusti)