Uppslagsverk

När man söker information är det alltid bra att börja titta i ett uppslagsverk för att få en överblick över ämnet. Artiklarna i uppslagsverken skrivs av forskare och sakkunniga.

Man skiljer mellan allmänna och särskilda uppslagsverk. De allmänna uppslagsverken täcker in alla ämnesområden och de ger överblick och grundläggande fakta. Ett exempel på ett allmänt uppslagsverk är Nationalencyklopedin. 

 

De särskilda uppslagsverken ger fördjupad och mer specialiserad fakta inom ett särskilt ämnesområde. Ett exempel på ett särskilt uppslagsverk är Landguiden som innehåller fakta om världens länder.

 

Om du använder Wikipedia, tänk på att vara källkritisk, vem som helst kan skriva och redigera i Wikipedia. Vill du veta mer om Wikipedia och hur detta uppslagsverk fungerar kan du läsa webbversion av Lennart Guldbrandssons bok Så fungerar Wikipedia.

Uppslagsverk på Vasagymnasiet

Alex författarlexikon

Alex författarlexikon är ett särskilt uppslagsverk med fakta om svenska och utländska författare. Databasen innehåller författarbiografier, bilder, stilprov, litterära priser och frågesport.

Tillgänglig både från Vasagymnasiet och från din egen dator. Logga in med lånekortsnummer om du söker från din egen dator hemifrån.

 

Britannica Online School Edition

Britannica Online School Edition är ett omfattande engelskspråkigt uppslagsverk som till sin uppbyggnad liknar Nationalencyklopedin. Välj mellan att slå upp ord på de olika nivåerna; Foundation, Intermediate eller Advanced. Kontakta bibliotekarien för att få inloggningsuppgifter om du vill söka hemifrån.

 

encyclopedia.com

Innehåller artiklar från The Concise Colombia Electronic Encyclopedia och finns gratis på nätet.

 

Landguiden

Ett särskilt uppslagsverk från Utrikespolitiska Institutionen med information om alla världens länder. Här kan du bland annat se tabeller och statistik och jämföra länder med varandra.

 

Landguiden kan du använda hemifrån, klicka på länken nedan och logga in med ditt lånekortsnummer som du finner ovanför streckkoden på ditt lånekort:

Landguiden hemifrån

 

Nationalencyklopedin

Nationalencyklopedin (NE) är ett allmänt uppslagsverk som innehåller bland annat temapaket, kartor, filmer från Utbildningsradion samt ordböcker på bland annat svenska, engelska, tyska, franska, spanska, arabiska och somaliska. NEs artiklar finns i både lång och enkel version.

Det finns också material kring världens religioner och länder. I E-språk kan du träna läs- och hörförståelse samt uttal i svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Junior vänder sig till yngre barn.

 

Information om hur du använder NE hemifrån och deras appar finns i bibliotekets rum i Edwise.

Ordböcker

Lexin

Här hittar du lexikon på 15 minoritetsspråk.

 

Merriam-Webster Dictionary

Engelsk ordbok.

Du kan även använda Merriam-Webster hemifrån. Kontakta biblioteket för att få inloggnings-ID och klicka sedan på länken nedan för att komma till databasen, där loggar du in med det ID du fått.

Merriam-Webster hemifrån

 

Nationalencyklopedin

Nationalencyklopedin erbjuder Norstedts digitala språklexikon på engelska, franska, tyska och spanska. Här har du även tillgång till en svensk ordbok.

 

Rikstermbanken

Rikstermbanken är Sveriges nationella termbank. Rikstermbanken innehåller termer och begrepp från ett stort antal ämnesområden.

 

SAOB- Svenska Akademiens ordbok

SAOB Svenska Akademiens ordbok är en historisk ordbok som beskriver svenskt skriftspråk från 1521 till våra dagar.

 

SAOL- Svenska Akademiens ordlista

Svenska Akademiens ordlista över svenska språket innehåller uppgifter om stavning, uttal, betydelse och böjning.

 

Synonymer

Här kan du slå upp synonymer. 

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 09 augusti 2017

Välkommen till Vasagymnasiet

Vasagymnasiet - mot framtiden

  • Behöriga och engagerade lärare
  • Nära samarbete mellan elever, lärare och skolledning
  • En modern och väletablerad gymnasieskola med bra teknisk utrustning och fräscha lokaler
  • Studieresor i Sverige och utomlands
  • Nära samarbete med näringslivet
  • Internationella samarbeten


Vasagymnasiet, Arboga kommun | Box 26, 732 21 Arboga | Telefon expedition 0589-873 15 |
Besöksadress: Skolgatan 4 | e-post: exp.vasa@arboga.se |