Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa. Läs mer om de kakor vi använder på arboga.se

Jädersbruk

På Jädersholme grundade Gustav Vasa år 1551 den vapenindustri som kallades Arboga vapenfabrik.


Tillverkningen av klingor och andra stickvapen upphörde 1630 i Arboga. Under 1700-talet upphörde vapensmidet nästan helt vid Jäder och istället dominerades produktionen av civila varor och redskapssmide för kronans behov.


Vid slutet av 1700-talet blev metalltråd en huvudprodukt.

År 1757 köptes Jädersbruk av faktor Wilhelm Neuman, som senare adlades under namnet Mannerstråle. Den stora herrgården byggdes 1883, med flera våningar och 22 mycket stora rum. Enbart vinterträdgården kunde rymma 50 middagsgäster.

Jädersbruks museum


På området finns också ett museum där du kan se uställningar av ång-maskiner, motorer och gamla lantbruksmaskiner.

Föreningen Jädersbruks vänner

Föreningen Jädersbruks vänner arbetar med att visa alla hur en levande bruksmiljö kan ha sett ut förr i tiden samt att ge alla intresserade möjlighet att studera och praktisera gamla tiders tekniker.
De årliga Jädersbruksdagarna som genomförs första heögen i september varje år ingår som en viktig del. 

 

Föreningen arbetar för att bevara aktiviteter och miljö kring det anrika bruket, vilka skall spegla utvecklingen århundrade för århundrade.
 Föreningens ”röda tråd” sträcker sig från 1500-talets vapensmedjor till 1900-talets mekaniserade tillvaro. 

Mer information på Jädersbruks vänners webbplats

 

Jädersbruks ekologiska herrgård

I herrgården finns idag bland annat en butik som säljer ekologiska livsmedel och ekolgisk färg. Herrgården tar även emot grupper för måltider, konferenser, fester och bröllop.

Mer information på Jädersbruks herrgårds webbplats

Fredsskulpturpark

Fredsskulpturpark


I det vackra Jädersbruksområdet har under år 2020 en unik fredsskulpturpark skapats. Parken består av 17 stora fredsskulpturer som tillverkats av utrangerat krigsmaterial.

Mer information om Fredsskulpturparken


Skulpturpark Jädersholme

Kerstin Hörnlund och Gösta Grähs, Jädersholme


På Jädersholme finns det välkända konstnärsparet Kerstin Hörnlund och Gösta Grähs. Här driver de ateljé och keramikverkstad med försäljning av bruksföremål. I Trädgården finns även en skulpturpark. På området finns det även en glasstudio som drivs av konstnären Paul Grähs.

Kontaktuppgifter: Gösta Grähs, Kerstin Hörnlund telefon 0589-155 02

Stängt för besök på grund av Covid.

Sommaren 2021 års öppettider är ej klara.

Historisk guidning vid Jädersbruk

Här får du lära dig mer om den spännande historien om smederna och utvecklingen vid Jädersbruk från Gustav Vasas vapensmedjor på 1550-talet till 1900-talets mekanisering av jordbruket. 

Mer information om guidningar vid JädersbrukKontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: