Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa. Läs mer om de kakor vi använder på arboga.se

Hjälmare kanal

Idag är Hjälmare kanal ett attraktivt besöksmål och trafikeras i först hand av fritidsbåtar men också av passagerarbåtar som går regelbundna turer under sommarsäsongen. Den som färdas med båt genom kanalen från Gravudden vid Arbogaån till Notholmen i Hjälmaren passerar nio slussar på vägen, som än idag öppnas för hand precis som för 400 år sedan.

En bra utgångspunkt för att utforska kanalen är vårt besökscentrum vid Hjälmare docka. Här får du tips på allt du kan uppleva längs Hjälmare kanal och praktisk information som underlättar din resa.

Populärt besöksmål


Längs med kanalen finns bland annat ett cafe. Kanalen erbjuder fina möjligheter till paddling och i området finns även cykel och vandringsleder.
Kryssningar med mat och underhållning anordnas under sommarsäsongen. Vissa turer utgår från Hjälmaredocka.

Historia

Hjälmare kanal går mellan Hjälmaren och Arbogaån, och är Sveriges äldsta konstgjorda vattenled. Den byggdes ursprungligen år 1639, men krävde ständigt reparationer och 1819-1831 byggdes en ny kanal mellan Kvarnsjön och Arbogaån. Kanalen underlättade frakt av järn från Örebro till Stockholm för export. Vattenleden utnyttjades för godstransport ända in på 1970-talet. I retur fraktade båtarna gods till handelsmän i Örebro och bruken i Bergslagen.

Har haft stor betydelse

Kanalens betydelse framgår av att det under 1906, med en seglationssäsong på 229 dagar, gjordes 1951 resor genom kanalen. Där gick ångfartyg, segelfartyg och bogserbåtar med pråmar eller timmerflottar på släp, medan passagerartrafik pågick. Nu går ingen godstrafik på kanalen. I stället lockar Hjälmare kanal ägare av fritidsbåtar och passagerarbåtar.

Besökscentrum

Kanalen är totalt 13,7 km lång och har 9 slussar. Den har en höjdskillnad på 21,2 meter från Hjälmaren och ner till Arbogaån.

Vid slussarna i Hjälmare docka, (Hällby), finns ett besökscentrum med en permanent utställning. Där berättas historien kring Hjälmare kanal och dockan med interaktiva modeller, ritningar, kartor och bildspel. I anslutning finns också ett café.


Läs mer om passagerartrafiken på Hjälmare kanal på
Arboga rederiets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
.


Läs mer om båttrafiken, ställplatser, slussning, slussavgifter på Hjälmarekanal på Sveaskogs webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


För mer information om kanalens historia se länkar nedan:

Säterbo hembygdsförening

 

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad:

Kontakt och öppettider

Telefon: 0589-870 00
E-post: arboga.kommun@arboga.se

Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga
Besöksadress: Smedjegatan 5

Organisationsnummer 212000-2122

Öppettider och telefonnummer