Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa. Läs mer om de kakor vi använder på arboga.se

Båtresa på historiska Hjälmare kanal och spännande guidning i medeltidsstaden Arboga

I paketet ingår tre timmars båtresa på Hjälmarekanal inklusive lunch, kaffe, måltidsdryck ombord, stadsvandring i Arboga samt kaffe med hembakat på ett av Arbogas caféer.

Välkommen till Hjälmare kanal - länken mellan Hjälmaren och Mälaren. Kanalen byggdes under åren 1629-1639 och är därmed Sveriges äldsta byggda vattenväg, därefter är den ombyggd flera gånger.


Omgivningarna har under århundradena präglats av kanalen, och man kan se spår av historien på många platser. Gamla raserade slussar, minnesmärken över kungar och kanalbyggare, slussvaktarbostäder och vattendrivna verksamheter kantar kanalen och vittnar om dem som en gång levde och arbetade här.


Hjälmare kanal byggdes för att underlätta transporterna av gods mellan Bergslagen och Stockholm. Idag är godstransporterna på Hjälmare kanal nedlagda och kanalen trafikeras endast av fritidsbåtar och passagerarfartyg, området är numera ett attraktivt turistmål. Men de nio slussarna öppnas och stängs fortfarande för hand, precis som för fyra hundra år sedan.


Efter den historiska resan på kanalens vatten väntar en vandring i Arbogas medeltida stadskärna. Med värme och humor tar vår kunniga stadsguide er med på en spännande resa i Arbogas historia där ni bland annat får höra om den rikskände stortjuven Lasse Majas spännande liv, grevinnan Cecilia Wasa som levde ett liv i Arboga det skvallrades om, eller göra ett besök i Arbogas mörka medeltida bykista. Kanske ni åker hem med funderingar på var munkgångarna i Arboga leder.


I besöket ingår: tre timmars båtresa på Hjälmarekanal inklusive lunch, kaffe, måltidsdryck ombord, stadsvandring i Arboga samt kaffe med hembakat på ett av Arbogas caféer. Minimum 40 personer.


Plats: Start vid Hjälmarekanal, startplats meddelas vid bokning.

Tid: Cirka 5 timmar
Bokning: Arboga turistbyrå, 0589-87151, epost: turistinfo@arboga.se

Pris: Kontakta Arboga turistbyrå för pris.


Båtresa på historiska Hjälmare kanal och spännande guidning i medeltidsstaden Arboga, pdf öppnas i nytt fönster. Pdf, 2.2 MB, öppnas i nytt fönster.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: