Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa. Läs mer om de kakor vi använder på arboga.se

För dig som är förälder

Alla barn i Arboga kommer i kontakt med biblioteket redan som spädbarn!

När ditt barn är nyfött kommer BVC-sköterskan hem med en bokgåva från länsbiblioteket. Alla föräldragrupper får sedan en inbjudan till en visning på biblioteket när barnen är 7-8 månader gamla. Då får barnen en bokgåva från Arboga bibliotek och vi pratar om bland annat språkutveckling.

 

I Arboga är de flesta barn mellan 1 och 5 år inskrivna i förskolan. Förskolorna har ett nära samarbete med biblioteket. Barnen kommer på biblioteksbesök och boklådor skickas ut till alla förskolor.

Förskoleklasserna inbjuds till biblioteket under höstterminen. De får en kort och lekfull introduktion i hur biblioteket fungerar. Då får barnen också en ny bokgåva.

 

Årskurs 2 besöker biblioteket under vårterminen. Då får alla barn ett eget lånekort! (Föräldrarna måste lämna sitt godkännande i förväg.) Lånekortet är personligt och en värdehandling. Tala om för biblioteket om lånekortet kommer bort.

 

Årskurs 4-6 kommer på regelbundna biblioteksbesök var sjätte vecka. Under dessa besök får eleverna boktips och möjlighet att låna böcker. De går igenom hur man hittar på biblioteket och hur man använder olika databaser.

 

Under hela skoltiden, från förskoleklass till högstadiet fungerar kommunbiblioteket som skolbibliotekscentral och förser alla skolor med bokdepositioner.

 

Böcker och annat att läsa och låna på biblioteket
Biblioteket har en mängd olika media för barn och ungdomar. Det finns böcker för barn i olika åldrar:

  • 0-2 år: pekböcker - för de allra yngsta
  • 3-4 år: bilderböcker - där bilden är viktigast och sagor
  • 6-9 år: kapitelböcker - för högläsning, börja läsa, böcker att läsa själv
  • 9-13 år: kapitelböcker - roligt, spännande, om sport, hästar kärlek, vänskap
  • Från 13 år: ungdomsböcker - på väg mot vuxenvärlden


På biblioteket finns böcker som är lämpade för nybörjarläsare och för dem som kommit en bit på väg, men som behöver lite mer lättlästa böcker. Lättlästa barn- och ungdomsböcker kan vara lättlästa på olika sätt, till exempel kan bokstäverna vara större, texten glesare, språket enklare, boken ha färre sidor eller fler illustrationer.
Fråga personalen om hjälp att hitta rätt.

Vi har seriealbum för barn och ungdomar och man kan också låna ljudböcker, cd-skivor och film.

 

Barnkultur
Alla barn i Arboga ska få tillgång till kulturupplevelser! Biblioteket ansvarar och arrangerar tillsammans med skolan, kulturprogram för barn från 4 år upp till och med årskurs 9. Målet är att varje elev ska erbjudas minst ett kulturprogram som dans, teater, musik eller författarbesök varje läsår. Under den årliga skolbioveckan visas dessutom film för samtliga årskurser.

 

Barnbibliotekarien väljer tillsammans med skolans och förskolans kulturgrupper de föreställningar som ska ges. Man försöker att erbjuda ett varierat utbud så att barnen ska få möjlighet att se många olika konstformer under sin skoltid.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad:

Kontakt och öppettider

Telefon: 0589-870 00
E-post: arboga.kommun@arboga.se

Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga
Besöksadress: Smedjegatan 5

Organisationsnummer 212000-2122

Öppettider och telefonnummer