Alkohol och droger

Innan kroppen och hjärnan vuxit färdigt är man känsligare för skador och sjukdomar som alkohol kan ge och ska inte dricka alls. För att skydda den som är ung finns det därför åldersgränser för när man får köpa alkohol.

Vad är för mycket?

Eftersom det kan vara stor skillnad mellan hur olika personer påverkas av alkohol, kan man aldrig jämföra sitt eget drickande med andras. Det viktigaste är inte exakt hur mycket man dricker, utan att man är uppmärksam på andra saker som kan vara tecken på att man har eller håller på att få problem med alkohol. Det kan till exempel vara:

 

 • Att man tål mer. Dricker man ofta vänjer sig kroppen och man behöver mer alkohol än tidigare för att bli full.
 • Att man dricker mer än man hade tänkt.
 • Att man dricker så mycket att man får minnesluckor. Det kan vara ett tecken på att hjärnan börjat skadas.
 • Att man känner att man behöver dricka igen ”dagen efter”, för att må bättre eller för att man känner ett sug.
 • Att man fortsätter dricka fast man mår dåligt på något sätt.
 • Att drickandet gör att det går sämre i skolan eller på jobbet eller att man struntar i aktiviteter.
 • Att ens drickande förstör relationer med kompisar eller familjen.
 • Att man inte erkänner för sig själv hur mycket man dricker, och inte vill prata med andra om det.
 • Att man blir nedstämd, irriterad eller får ångest. Det kan bero på att man gjort något man ångrar eller skäms för när man varit full, att man vet att man dricker för mycket, eller att kroppen och hjärnan reagerar på alkoholen.
 • Att man ofta känner sig rastlös.
 • Att man får sömnproblem.
 • Att man får ont eller andra problem med magen.

 

Att dricka för mycket kan också leda till att man hamnar i riskfyllda situationer. Det kan till exempel vara en olycka, bråk eller misshandel, att man har sex fast man inte vill eller sexuella övergrepp. Alkohol kan även göra att man själv gör saker som man inte borde, att man begår brott, skadar sig själv eller någon annan, det kan till och med uppstå livsfarliga situationer.

 

Alkoholmissbruk innebär att man gång på gång ställer till det för sig, när man har druckit. Alkoholmissbruk är inte samma sak som att vara alkoholberoende, men de hör ihop. Risken för att bli alkoholberoende är större om man dricker ofta eller mycket.

 

Droger/Narkotika

När det gäller narkotika pratar man om ett missbruk så fort man använder någon drog. Detta beror på att all narkotika i Sverige är olaglig. Det är lika stor risk att bli beroende av droger som det är att bli det av alkohol. Det är omöjligt att från början, då man börjar använda droger, veta om man kommer att bli beroende eller inte. Det är många faktorer som spelar in och man är oftast redan inne i ett beroende då man inser att det gått för långt och att man tappat kontrollen.

 

De flesta narkotiska preparat som används sitter i kroppen längre än alkohol och nivån i kroppen kan mätas via, bland annat, urinprov. Cannabis är den vanligast förekommande drogen bland ungdomar och den som använder cannabis riskerar att få bestående skador på hjärnan. Man vet att de ungdomar som använder cannabis mer eller mindre regelbundet gör sämre resultat i skolan, till exempel.

 

Narkotiska substanser ökar i antal i Sverige och det tar tid att utreda och narkotikaklassa alla nya substanser. Ungdomar är inte alltid så källkritiska som man kanske skulle önska, då det gäller droger, och det kan vara lätt för dem att förledas att tro att de droger som ännu inte hunnit bli olagliga därmed är ofarliga. Vilket absolut inte är sant!

 

Narkotikautvecklingen i Sverige är bekymmersam då trenderna visar att priser för flera preparat går ner och att narkotikadödligheten ökar (källa: CAN-rapporten ”Drogutvecklingen i Sverige 2014”).

 

Som förälder är det inte alltid så lätt att se och förstå om ens ungdom börjat använda droger. Det handlar oftast om att lägga pussel och försöka sålla bland det som även är normalt tonårsbeteende.

 

Det finns dock några saker som kan betyda att ungdomen använder droger: Den unge byter helt umgänge, intressen som varit viktiga för den unge tidigare blir plötsligt helt ointressanta, skolan börjar signalera oro, den unge som tidigare kanske varit öppen mot sin familj blir sluten och vill inte prata om sig själv längre och så vidare.

 

Om den unge kommer hem med rödsprängda ögon, stora pupiller, flammig hy, är slö, har ett stort sötsug samt en oförmåga att korsa ögonen är det starka tecken på att den unge har rökt cannabis nyligen!

Det finns en koppling mellan vanligt tobaksrökande hos den unge och cannabisrökande: Man behöver kunna dra halsbloss för att kunna få någon effekt av cannabisen, något som man lär sig genom att först börja röka vanliga cigaretter. Att använda droger innebär inte bara att man riskerar sin egen hälsa, det har även en del juridiska konsekvenser om det är så att man blir påkommen av polisen. Det kan, till exempel, påverka möjligheten att få lämplighetsintyg till körkortet i rätt tid.

 

Källa: UMO samt Vårdguiden

Här kan du få mer hjälp och information

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 02 januari 2018

Kontakt och öppettider

Telefon: 0589-870 00
E-post: arboga.kommun@arboga.se

Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga
Besöksadress: Smedjegatan 5

Organisationsnummer 212000-2122

Öppettider och telefonnummer