Du som har en långvarig funktionsnedsättning och stora svårigheter att förflytta sig på egen hand eller med kollektiva färdmedel kan få färdtjänst. För att kunna söka ska du vara folkbokförd i kommunen och du ansöker alltid i din hemkommun även om det gäller riksfärdtjänst.
Funktionshindret måste bedömas bestå mer än tre månader och ska på begäran kunna styrkas med läkarintyg eller särskild utredning. Enbart ålder är inget skäl för färdtjänst. Tillstånd kan beviljas under viss tid eller tills vidare. Som grund för färdtjänst gäller "Lag om färdtjänst" SFS 1997:736.
Tillstånd att åka färdtjänst ges under förutsättning att:
Färdtjänstresa får normalt göras inom kommunen och högst tre mil från kommungränsen. Färdtjänstresa utöver ovanstående kan beviljas om det föreligger särskilda skäl.
Resor med färdtjänst genomförs med taxi eller ett för ändamålet särskilt anpassat fordon. Samordning av färdtjänsten eftersträvas.
Resenären ska betala egenavgift vars storlek beslutas av kommunfullmäktige.
Avgiften för färdtjänst är 30% av taxameterkostnaden vid resa med taxi och 20 % av taxameterkostnaden vid resa med specialfordon dock lägst 50 kronor per enkelresa.
Då färdtjänstberättigade samåker inom kommunen är avgiften 40 kronor/person och enkelresa.
Socialnämnden beslutar om tillstånd och färdmedel. Tillstånd kan inte beviljas för resor som redan genomförts.
Ansökan kan avslås om resenären vid tidigare tillfällen missbrukat tillståndet.
Beviljat tillstånd kan återkallas om:
Resenären beställer resan hos det taxiföretag som har avtal om färdtjänst-transporter i kommunen. Resenären betalar egenavgiften direkt till taxichauffören.
Ledsagare kan beviljas om resenären har behov av hjälp under själva resan utöver den hjälp som taxichauffören kan ge. Ledsagare bedöms inte behövas annat än i undantagsfall.
Om du har behov av hjälp i anslutning till resan, till exempel att uträtta ärenden, kan du få ta med dig en medresenär. Medresenär betalar samma avgift som färdtjänstresenär. Barn under 16 år medföljer förälder med färdtjänst utan kostnad.
Resor till och från daglig verksamhet sker med allmänna färdmedel, färdtjänst eller arbetsresor och betalas av brukaren själv. Färdtjänst och arbetsresor måste ansökas om och beviljas av färdtjänsthandläggare.
Arbetsresor är subventionerade och får endast nyttjas mellan hemmet och arbetsplatsen. I första hand sker resorna för färdtjänstberättigade till
daglig verksamhet med linjelagda resor med buss med fastställda rutter.
Ett beslut om färdtjänst kan överklagas till Förvaltningsrätten. Överklagandet ska ske skriftligt och ha kommit in till kommunen inom tre veckor efter det att sökande fått del av beslutet.
Resan för färdtjänst beställs hos Arboga Taxi på telefon 0589-66 66 66 (taxi och specialfordon).
Vid färdtjänst med fler än 5 personer samtidigt betälls resan hos Viby buss på telefon 0589-121 85.
Kontakt för den här sidan:
Senast uppdaterad: 02 oktober 2019
Kontakt och öppettider
Telefon: 0589-870 00
E-post: arboga.kommun@arboga.se
Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga
Besöksadress: Smedjegatan 5
Organisationsnummer 212000-2122
Följ Arboga kommun