Publicerad 2017-12-04

Gammeldags julmarknad, 9-10 december

Exempelbild

Nu är det dags för årets Gammeldags Julmarknad i Arboga, med försäljning av kvalitetshantverk och godsaker till julbordet. Den 9-10 december förvandlas Stora torget till ett medeltida hästtorg och stadskärnan fylls med underhållning.

Gammeldags Julmarknad i Arboga är en mycket uppskattad tradition för både Arbogabor och hitresta. Föreningen Arboga i Centrum står som vanligt för arrangemanget. Här växer julstämningen fram, värme och glädje från alla som deltar under marknadens två dagar sprider sig över staden. I år är inget undantag, när vi pratar med Sara Hagström som är projektledare för årets marknad är det omöjligt att inte känna lite julkänsla. Hon berättar att det just nu är stort engagemang bland alla involverade för att få till allt det sista för en magisk helg i julens tecken.

Den här marknaden har ju funnits i väldigt många år, är det något nytt eller extra som händer just i år?  

-Ja, dels så kommer vi på Stora Torget att kastas tillbaka in i medeltiden och där får vi möta riddare med sina hästar som man får klappa på, och så har besökarna möjlighet att testa lite olika aktiviteter som pilbåge och yxkastning. Som vanligt avgår alla häst- och vagnturer från Stora Torget och man kan även rida ponny. Det blir ju såklart extra stämningsfullt med den stora granen mitt på torget och alla eldar som man kan sitta och värma sig kring.
Vår inomhusmarknad kommer att hålla till inne i Galleri Konstrundan. Där kan man både handla från julmarknadens utställare och från stadens konstnärer. Här finns fin konst att titta på.
Sedan på söndagen kl. 14.45 är det julparad. Då kommer alla som deltagit i julmarknaden samlas på Stora Torget för att gå i ett fackeltåg genom centrum. Det blir som en sista gemensam aktivitet att runda av julmarknaden på. Alla barn är välkomna att gå med i paraden! Vi sluter sedan upp i Ahllöfsparken för att titta på de sista programpunkterna på scenen.

Vad tycker du att man absolut inte får missa under den här helgen?

-Förutom ovannämnda aktiviteter, så får man inte missa att hälsa på hemma hos Tomtemor och Tomtefar i deras gammeldags tomtestuga i Stekaren, Ahllöfsparken. Där är riktigt stämningsfullt med kokande gröt över den öppna spisen. Tomten tar emot alla barnens önskelistor och det finns möjlighet för barnen att stanna kvar och pyssla lite, även om stugan kanske inte är helt uppvärmd.

Vad är det bästa du vet med julen?

-Dofterna, maten, musiken, förväntningarna, alla ljusslingor och levande ljus som lyser upp i mörkret, det är så stämningsfullt och pirrigt. Älskar´t!

Förutom själva marknaden i Ahllöfsparken händer det mycket annat i stan. Missa inte att hälsa på hos Arboga museum till exempel, där får du uppleva gammeldags jul i högrestånds- och bondemiljö. I Heliga Trefaldighets kyrka är det Luciagudstjänst med barnkörerna på lördagen och på söndagen är det kröning av Arboga Lucia i Ahllöfsparken som sedan håller Luciakonsert tillsammans med sina tärnor samt Vox Cecilia, Sankta Klarakören, blåsorkester med flera.


Att uppleva under Gammeldags Julmarknad:

  • Gammeldags Tomtestuga
  • Medeltida aktiviteter och Riddare
  • Julstök på Arboga museum

Arrangör av Gammeldags julmarknad: Arboga i Centrum

 

Program
här hittar du dagsprogram för Gammeldags julmarknad på Arboga i centrums webbplats. 

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 11 december 2017

Kontakt och öppettider

Telefon: 0589-870 00
E-post: arboga.kommun@arboga.se

Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga
Besöksadress: Smedjegatan 5

Organisationsnummer 212000-2122

Öppettider och telefonnummer