Publicerad 2017-11-29

Årets sista Morgonsoffa var fullsatt

Exempelbild

Göran Dahlén, näringslivschef Arboga kommun och Leif Bergqvist, Företagarna Arboga hälsade alla välkomna och presenterade morgonens värd, Enterprise Europe Network.

Morgonens värd – Enterpirse Europe Network


Almi är den drivande organisationen för Enterprise Europe Network. Detta är ett nätverk för internationella affärer. Enterprise Europe Networks viktigaste syfte är att ge stöd till små och medelstora företags möjligheter att internationalisera.

Carina Lahall och Visar Hoxa var på plats och berättade om EEN och uppmanade företagare i Arboga att vända sig till dem för stöd och hjälp för att internationalisera sina affärer. Carina berättade om möjligheten att söka stöd via deras checkar, upp till 250 000 kr kan man söka för att få hjälp rent ekonomiskt i sina projekt.

Läs mer om nätverket och olika aktiviteter här: www.eenmalardalen.se

Månadens förebild – Västra Mälardalen

 

Mikael Bohman, i detta sammanhang som ordförande i föreningen Västra Mälardalen i Samverkan, delade ut utmärkelsen månadens förebild. Denna gång gick utmärkelsen till Jens Lundberg för hans stora engagemang i Arboga Södra IF. Jens visar upp de attityder som Västra Mälardalen i Samverkan står för; Mångfald, öppenhet och stolthet. Vi önskar Jens stort lycka till och tack för hans engagemang som bidrar till ett ännu mer attraktivt Arboga!

Lokala nyheter


 • Arboga kommun har bästa tillväxt i Västmanland. Våra företag visar på mest ökat anställda, högst ökad vinst och största ökade omsättningen i länet.
 • Det byggs mycket i Västra Mälardalen och Arboga kommun får nu stöd från VMMF för det stora ökandet av nybyggnationer. 199 kommuner runt om i landet får dela på cirka 1,8 miljarder kronor i stöd till ökat bostadsbyggande, Arboga kommun är i år en av dem. För den sökta tolvmånadersperioden augusti 2016 – augusti 2017 har Arboga kommuns myndighetsförbund VMMF beviljat startbesked för totalt 74 nya bostäder i kommunen. För detta lämnar Boverket ett bidrag på 2 316 868 kronor.

Morgonens gäster

Stefan Larsson, Optoga

 

Stefan Larsson berättade om företaget Optoga där han är en av grundarna och VD. Optoga jobbar med att ta fram energieffektiva lösningar till belysningsindustrin. Bland annat levererar man all innebelysning till Volvos bilar och är även leverantör till IKEA. En stor del man jobbar med är också operationsbelysning. Idag står Optoga, från Arboga, för cirka 30% av operationsbelysningsmarknaden i USA. Produktionen finns i Sverige och Kina och de största utmaningarna företaget har idagär logistiklösningar och kompetensförsörjning.

Berthold och Britt Skoog, Skoogs maskiner

 

Berthold och Britt Skoog från Skoogs maskiner berättade om deras resa. 42 år har företaget funnits och drivits av paret (som firar 55 år som gifta nästa vecka, grattis!). Nu är det dags för Berthold och Britt att gå i pension. Man har sålt fastigheten till Sturestaden och bolaget tas över av Anders Byttner som ser fram emot att jobba med ett så sunt och friskt företag. Planen är att ta över och jobba för att lyfta företaget till högre nivåer i små steg utan dramatik.

Isabella Andersson och Fredrik Samuelsson, Samuelssons Måleri
Isabella och Fredrik, delägare i Samuelssons måleri berättade om de tre ben som företaget står på; måleri (som firar 40 år nästa år), butiken och fastighetsskötsel. Isabella och Fredrik är syskon och deras pappa har jobbat med måleriet i snart 40 år. Företaget har utvecklats väldigt mycket sedan dess och finns nu på flera orter, med huvudkontoret i Arboga.

Lars Waxins stiftelse

 

Ulla Engberg berättade om stipendiet som i år går till Isabella Andersson och Fredrik Samuelsson. Lars Waxins stiftelses ändamål är bland annat att främja utbildning av personer verksamma inom Arboga Kommun, vars verksamhet utvecklat och stärkt ortens näringsliv. Årets stipendiater, som redan satt i soffan, blev väldigt rörda och lovade att återkomma med vad pengarna kommer att gå till för utbildning. Stipendiet gäller ett pris på 25 000 kr som används till vidareutveckling/utbildning. Stort grattis till Isabella och Fredrik.

Morgonens reklampauser


  • Rosemarie Johansson berättade om de nya möjligheterna i IOGT-NTOs lokaler, Godtemplargården, i Arboga. Nu kan företagare hyra lokalerna för konferenser och andra tillställningar. Lokalen är nu utrustade med wifi, projektor ochallt som behövs för ett större möte. En ny mötesplats i Arboga
  • Ett nytt företag - Arboga Event, som drivs av Sofia Göransson och Emma Sarebro, berättade om den festmässa man ska genomföra i Arboga, Medborgarhuset, den 24 mars 2018. Allt som behövs till festen; kläder, mat, musik, foto, dryck, smycken och mycket mer kommer att finnas på plats. Vill du vara med som utställare? Kontakta Arboga Event, www.arbogaevent.se
  • Tomas Kvist från Västerås science park berättade om den nya portalen för kompetensmatchning i regionen. En karriärssida som skapar attraktion till vår region. www.karriarvastmanland.se
  • Arcus utbildning- och jobbförmedling presenterade sig och uppmanade företagare och privatpersoner i Arboga att kontakta dem för att få hjälp med att matchas till rätt utbildning eller jobb. www.arcus.nu.UF-företag från Vasagymnasiet
  • Daniel, en ung företagare från Vasagymnasiet, berättade om sin affärsidé som matteexpert. Daniel är en väldigt driftig ung kille som redan har tentat av sina gymnasiekurser och kommer nu att satsa på att kunna hjälpa andra elever med sina matematikstudier.
  • Alf Björzén, som är handledare till UF-företagen på Vasagymnasiet, berättade att man i år slår rekord på antal företag. 19 UF-företag är nu registrerade.

  Tack!

   

  Tack till Enterprise Europe Network för deras värdskap och till moderator/programledare Julia Rosqvist! Ulf Johansson, Arboga kommun, välkomnar alla tillbaka till nästa frukost som blir den 28 februari 2018.

  Tipsa en kompis

  Kontakt för den här sidan:

  Senast uppdaterad: 04 december 2017

  Kontakt och öppettider

  Telefon: 0589-870 00
  E-post: arboga.kommun@arboga.se

  Arboga kommun
  Box 45
  732 21 Arboga
  Besöksadress: Smedjegatan 5

  Organisationsnummer 212000-2122

  Öppettider och telefonnummer