Publicerad 2017-09-27

Höstens första morgonsoffa onsdag den 27 september

Göran Dahlén (Näringslivschef Arboga kommun), Sophia Forsén (Arboga i Centrum) och Leif Bergqvist (Företagarna Arboga) hälsade alla välkomna till höstens första morgonsoffa idag onsdag den 27 september och presenterade morgonens värd, Almi Mälardalen.

Exempelbild

Morgonens värd – Almi


Pia Nordstedt från Almi Mälardalen berättade bl.a. om socialfondsprojektet Solo-mikro som är igång och går att söka till. Projektet riktar sig till småföretagare (0-9 anställda). I projektet får Örebro och Västmanland läns solo- och mikroföretagare genom kompetenshöjande insatser möjlighet att utveckla sitt företag med fokus på affärsutveckling.

Almi Mälardalen avser Örebro- och Västmanlands län och har kontor i Västerås och Örebro. Almi Mälardalen är 51% statligt ägt och ägs också regionalt av Region Västmanland. Man jobbar med rådgivning på många olika sätt och hjälper nyföretagare att lyfta nya idéer.

Lokala nyheter


 • Nu finns coacher för energi och klimat som hjälper företag att sänka kostnader och bli mer klimatsmarta. Läs mer på Arboga kommuns hemsida: https://arboga.se/naringsliv--arbete/foretag-stod-och-radgivning/coacher-for-energi-och-klimat.html
 • Glöm inte att boka biljetter till årets VM-fest som går av stapeln på Best Western Hotel Scheele i Köping den 19 oktober. Läs mer här: http://www.vastramalardalen.se/
 • Just nu pågår en medborgarundersökning, ni som fått undersökningen till er uppmanas att svara innan den 27 oktober.
 • Den 14 november är det äntligen dags för Västmanlandssoffan! En gemensam Morgonsoffa för hela Västmanland. Vi ses på Aros Congress Center i Västerås.
 • Går du i att starta eget-tankar? Kontakta gärna Västra Mälardalens Nyföretagarrådigvning; Arne Olofsson, arne@vastramalardalen.se, 070-586 78 17.

Morgonens gäster


 • Anders Röhfors, Arbogas kommunstyrelseordförande, blev intervjuad om den fördjupade samverkan man gått in i tillsammans med Köping och Kungsör. Detta gör man för att göra regionen mer effektiv och attraktiv. Man arbetar just nu med 14 olika prioriteringspunkter, bland annat tittar man på vatten och avlopp och IT-systemen inom kommunerna. Anders är övertygad att framtiden är samverkan. Tanken är inte att kommunerna ska slås ihop men att man dra väldigt stor nytta av en fördjupad samverkan. Den 23 oktober kommer det att bli ett möte i Kungsör dit alla är välkomna, mer information kommer om detta.
 • Göran Dahlén, Näringslivschef, rapporterade från svenskt näringslivs ranking av Sveriges 290 kommuner. Arboga ligger på plats 177 och har tappat några placeringar i jämförelse med föregående år. Göran berättar att Arboga under flera år haft en uppåtgående trend och analyserar kort om varför vi nu tappar. De fyra punkter som tappat mest i undersökningen är:
 • Allmänhetens attityder till näringslivet
 • Medias attityder till näringslivet
 • Konkurrens från kommunens verksamheter
 • Fiberinfrastrukturen

Positivt är att tjänstemännens och politikers attityder till näringslivet uppfattas som väldigt positivt.

Morgonens reklampauser


  • Ann-Sofie Granzell berättade om CirEko – Arenan för cirkulär ekonomi. CirEko hjälper företag att ta hand om spill- och restprodukter för att dela resurser. CirEko är ett non profit-verksamhet med idén att underlätta näringslivets utvecklande av hållbara cirkulära affärer och verksamheter genom att verka som en utvecklings- och samverkansarena inom den cirkulära ekonomin och det resurseffektiva samhället. CirEko ger näringslivet möjlighet till kunskap, samverkan och utveckling till nytta för affärer, samhälle och planeten. Visionen är en win-win-win-värld där det inte finns något avfall.
   • CA2017 – En dag om affärsmöjligheterna med cirkulär ekonomi, onsdagen den 11 oktober på Steam Hotel i Västerås. Konferens kl. 9-16.30. Eftermingel kl. 17-19. Läs mer på www.ca2017.se
   • Embrace Hope UF berättade om sin verksamhet där man gör armband där 50% av vinsten går till Barncancerfonden. Armbanden kostar 75-95 kr. Läs mer här: https://www.facebook.com/EmbraceHopeUF/
   • Sophia Forsén från Arboga i Centrum berättade om Tjejkvällen i Arboga som är ikväll, den 27 september. Hon tipsade också om den 7 oktober då det händer massor i Arboga, som till exempel Torglördag på Stora torget, barnteater i kyrkan, Vitamin Well Run of Hope till förmån för Barncancerfonden, digital Opera på Medborgarhuset, indockning på Hjälmare docka och Kommunlördag på Rådhuset.

   VM-Festen 2017


   Under morgonsoffan presenterades årets vinnare i Arboga i kategorierna årets butik, årets nyföretagare, årets restaurang/café och årets företagare. Dessa vinnare kommer att representera Arboga på årets VM-Fest på Best Western Hotel Scheele den 19 oktober. Nedan följer vinnare och motiveringar. Stort grattis!

   Sophia Forsén och Fuada Budimovic

   Årets butik - Sallad & Smörgåstårtshörnan (utsedd av föreningen Arboga i Centrum)


   Med ett starkt engagemang för att skapa ett stadsliv i staden, och med en ägare som visat prov på stor målmedvetenhet, kvalitet och servicekänsla så är Sallad & Smörgåstårtshörnan väl värd priset som årets restaurang/café.

   Eva Dahlén

   Årets nyföretagare - Anns Ost i Arboga (utsedd av Arboga kommun)

    

   Att utnämnas till Årets Nyföretagare innebär att ha egenskaper såsom: Mod, drivkraft och målmedvetenhet samt att vara en god förebild genom sitt företagande.

   Priset går till en företagare som har allt detta och mer därtill och framgångsrikt övertagit en butik och utvecklat den. Till butiken kommer inte bara Arbogabor som uppskattar utbudet och professionaliteten utan många hitresande besökare.

   Sophia Forsen, Tina Gustafsson och Agnes Kocsi

   Arboga - Bellis Blommor (utsedd av föreningen Arboga i Centrum)


   Med hög ambition, kvalitet och servicekänsla och med en butik med personlig inredning och skyltning som bidrar till en attraktiv stadsmiljö är Bellis Blommor en viktig del av handeln i Arboga och en värdig vinnare av årets bästa butik.

   Joakim Lindquist och Leif Bergqvist

   Årets företagare - TelliQ AB (utsedd av föreningen Företagarna)


   Företagarna Arboga har glädjen att utse TelliQ till årets företag 2016. Detta val är gjort mot bakgrunden att TelliQ på ett föredömligt sätt har visat att det i Arboga mycket väl går att utveckla kunskapsintensiva produkter. Dessa har helt säkert en bättre framtid än vad ”vanliga prylar” har i morgondagens digitaliserade samhälle. Redan idag kan företaget se tillbaka på en glädjande tillväxt under ett antal år. För detta utser vi TelliQ till Årets Företag i Arboga.


   Tack!


   Tack till Almi Mälardalen för deras värdskap och till moderator/programledare Julia Rosqvist! Göran Dahlén, Arboga kommun välkomnar alla tillbaka till nästa frukost som blir den 25 oktober.

   Tipsa en kompis

   Kontakt för den här sidan:

   Senast uppdaterad: 04 december 2017

   Kontakt och öppettider

   Telefon: 0589-870 00
   E-post: arboga.kommun@arboga.se

   Arboga kommun
   Box 45
   732 21 Arboga
   Besöksadress: Smedjegatan 5

   Organisationsnummer 212000-2122

   Öppettider och telefonnummer