Publicerad 2017-09-01

Nu kickar UF igång, registreringen är öppen

Exempelbild

Hannes Granberg, Johny Ericsson, Alf Björzén, Anders Cargeman

Idag, den 1 september, öppnar registreringen för de nya UF-företagen. På Vasagymnasiet i Arboga var det inspirationsdag för eleverna från programmen El & energi, Handels och Ekonomi.

Anders Cargerman, ordförande i Barn- och ungdomsförvaltningen i Arboga kommun, var på plats för att lyssna men också för att peppa eleverna och förklarade övertygande om vikten i att vara företagsam.

-Det är inte alla som vill driva företag, men det är likväl viktigt att vara företagsam som anställd, att våga ta för sig, säger Anders Cargeman.


Vasagymnasiet i Arboga kickar igång hösten med en inspirationsdag gällande just UF. Alf Björzén välkomnade alla, ett 70-tal elever, och informerade om att just idag öppnar registreringen för nya UF-företag. Registreringen är öppen till den 1 december. Alf presenterade sedan Hannes Granberg, projektledare för UF-Västmanland.

 

Hannes berättade om sin skolresa där han förklarade att han varit en ganska lat elev under sin skoltid och hittade inte något han riktigt brann för förutom innebandyn. Men när det var dags att få möjligheten att starta ett UF-företag fick han och hans kompisar en idé, de skulle hjälpa äldre att lära sig hantera smartphones. Hannes fick bra kontakt med sin handledare som visade stort stöd och engagemang. Detta gjorde att de vågade sätta igång och starta ett företag, Tech4All. Hannes och hans vänner presenterade sin framgång på den regionala UF-mässan och gick vidare till SM där de vann ”Årets samhällsentreprenör”. UF har stärkt Hannes självförtroende, gjort att han vuxit som individ och har hjälpt honom att hitta vad just han är bra på. Idag jobbar han för UF-Västmanland som projektledare.

Hannes visade upp en rapport från Handelshögskolan som visar att elever som drivit UF-företag får det lättare i arbetslivet i framtiden. Rapporten visar att före detta UF-företagare:

  • Kickar igång fler företag i framtiden
  • Anställer fler lirare
  • Omsätter mer deg
  • Får lättare kneg
  • Blir bossar

På inspirationsdagen fick man också höra om framgångsexempel från förra året då Water is Life UF och Expedition UF från Vasagymnasiet gick jättebra. Johny Ericsson jobbade som handledare från skolan och visade stolt upp deras företag.

 

Missa inte UF-mässan i vår, den 13 mars 2018, då får vi se resultatet av alla UF-företag i Västmanland.

 

Fakta:

UF (Ung företagsamhet) är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation. Sedan 1980 har man utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom processutbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar man även på grundskolan.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 25 september 2017

Kontakt och öppettider

Telefon: 0589-870 00
E-post: arboga.kommun@arboga.se

Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga
Besöksadress: Smedjegatan 5

Organisationsnummer 212000-2122

Öppettider och telefonnummer