Publicerad 2017-06-01

Välbesökt Morgonsoffa – 31 maj 2017

Göran Dahlén (Näringslivschef Arboga kommun), Tina Viitala Joelsson (Arboga i Centrum) och Leif Bergqvist (Företagarna Arboga) hälsade alla välkomna och presenterade morgonens värd, Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.

Morgonens värd – Bärgslagsbladet/Arboga Tidning


Per och Daniel (försäljningschef och chefredaktör/ansvarig utgivare) från Bärgslagsbladet/Arboga Tidning står som värdar för morgonens möte. Man berättar om att det idag är exakt ett år sedan Daniel meddelade att tidningen var tvungen att skära ner för att räddas från negativt resultat. Ett år har gått från nyheten och det har hänt väldigt mycket sedan dess. Idag ser man svarta siffror på sista raden igen och det har tillkommit många nyheter när det gäller möjligheten att ta till sig lokala nyheter från Bärgslagsbladet/Arboga Tidning. I dag finns tidningen sju dagar i veckan i digitalt format för prenumeranter och tre dagar i pappersformat, man har också utvecklat sin webb och app. Man jobbar med en news desk som sitter i Västerås, med deras hjälp får man ut nyheter väldigt fort. Man har också infört ”Plus” som är artiklar som alla prenumeranter kan läsa, dessutom har man tillgång till ett 20-tal tidningar på webben i och med sin prenumeration. 

För annonsörer finns nu en ny digital plattform som Mittmedia har utvecklat. Detta gör att man som annonsör kan målgruppsanpassa sina digitala annonser både geografiskt och efter intresse.


Hela denna förändring under året har man vart tvungen att göra för att säkra den lokala journalistiken på lång sikt och i dag har man landat i ett helt nytt koncept som är mycket mer digitalt, bland annat med live-TV och snabba nyheter i appen och på webben. 

Lokala nyheter


Göran Dahlén berättade om undersökningen från Dagens Samhälle som utser årets superkommuner. Arboga har klättrat 31 platser sedan förra året och ligger nu på andra plats i Västmanland. Läs mer om undersökningen här: https://arboga.se/nyhetslista/nyheter/2017-05-18-arboga-en-av-arets-superkommuner.html

Annica Gustafsson (Arboga kommun) och Tina Viitala Joelsson (Arboga i Centrum) berättade om kampanjen ”Arbogaambassadörer” som nu har dragit i gång. Tanken är att lyfta personligheter i Arboga och lyfta ambassadörskapet – Är du också en Arbogaambassadör? Till en början går det några helsideannonser i Arboga Tidning men kampanjen kommer också att innefatta digitala/sociala medier och givetvis uppmanas alla till att hjälpa till med att sprida detta.

Ulf Johansson (Turistbyrån, Arboga kommun) berättade om sommarens agenda. Nu startar Arboga kulturvecka och i helgen är det dags för Konstrundan. Den 21 juni kl. 8.00-10.00 håller Turistbyrån en informationsträff på Utvecklingscentrum där man kan komma och ta del av information om sommaren för att i sin tur kunna hjälpa våra turister. Den 12 och 14 juni genomförs Stadsvandringar för de som behöver en uppdatering kring Arbogas historia. Mer information kommer att skickas ut, framförallt till Arbogas handel som många gånger agerar turistvärdar.

Ekonominyheter


Freddie Rosander från PWC i Arboga meddelar att 3:12- reglerna fortfarande avvaktar beslut och man kommer att vänta till höstbudgeten ska beslutas. Det är delade åsikter kring detta i regeringen och är väldigt osäkert om det kommer att gå igenom.


Freddie informerar också om att de företag som använder Swish och har dagskassa har skyldighet att koppla Swish till kassan, Swishbetalningar hanteras på samma sätt som kontanter och kortbetalningar.


Byggbranschen har också fått nya krav, från 1 januari 2016. Kraven gäller personalliggare för att förebygga svartarbete. Skatteverket kommer nu att göra kontroller på att detta följs.

Morgonens gäster


Arbetsförmedlingen, med Jessika och Håkan i soffan, berättade om ett prognosarbete man gjort gällande rekryteringsbehov och lång- och kort sikt. Resultat på rapporten kommer den 13 juni. Man har intervjuat 142 arbetsgivare i Köping, Arboga och Kungsör. Tydligt är att det blir svårare och svårare att rekrytera. 400 arbeten har annonserats hittills under 2017 och ungefär hälften har blivit tillsatta. Arbetslösheten i Arboga är hög på 10,2%. Positivt är att ungdomsarbetslösheten sjunker. Arbetsförmedlingen uppmanar alla företagare att i god tid informera om rekryteringsbehoven man har så att de vet vilka utbildningar och kurser de ska satsa på för att säkra kompetensförsörjningen.

Jim (ordförande) och Torbjörn (regissör) från Bygdespelets vänner informerade om årets teaterföreställning med Gideon Wahlbergs ”Pensionat Gyllene Lärkan” som har premiär den 2 juni. Föreställningen går vid elva tillfällen och biljetter finns att köpa på Munkens Livs eller på www.bygdespeletsvanner.se. Torbjörn är årets regissör och det är första gången han regisserar en teateruppsättning, tidigare har han vart med som skådespelare. Torbjörn är väldigt spänd inför premiären men är säker på att det kommer bli jättebra. ”Pensionat Gyllene Lärkan” handlar om en driftig kvinna vid namn Klara Lärka som startar ett eget pensionat.

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare på Bärgslagsbladet/Arboga Tidning har nu jobbat för Mittmedia i snart 1,5 år. Han jobbar för sju tidningar. Daniel pratade mycket om digitaliseringen som såklart är en stor konkurrent till de klassiska papperstidningarna men en väldigt viktig och spännande utveckling. Digitaliseringen har både positiva och negativa sidor när det gäller att ta till sig nyheter. En negativ del är att det finns mycket oseriösa medier som sprider falska nyheter, men det gör ju bara att det nu är ännu viktigare med professionell journalistik och det är viktigt att de traditionella medierna jobbar hårt med sin egen digitalisering. Daniel fick frågan vad som är bäst med att jobba med Arboga och svaret blev att han imponeras av det rika kulturlivet, duktiga företagare och en väldigt aktiv kommun. Lennart Ljung, lokal journalist för Bärgslagsbladet/Arboga tidning och Daniel uppmanar oss att tipsa om lokala nyheter.

Camilla Nilsson, näringslivschef i Köpings kommun, berättade om det jättestora projektet inför filmen ”Tårtgeneralen”. Det har vart ett intensivt arbete under ett år för att få produktionen att hamna i just Köping, man kommer också att filma en del i Arboga och Kungsör. Man har lyckats få ihop 4,5 miljoner kronor för att få till detta – ett stort samarbete mellan kommunen, Industriföreningen Västra Mälardalen och Sparbanken Västra Mälardalen. Pengarna kommer man att få tillbaka med råge då det finns avtalat att minst sex miljoner ska gå tillbaka till den lokala ekonomin och dessutom ger detta ett jättestort marknadsvärde.

Tårtgeneralen handlar om Hasse P som flyttade till Köping på 80-talet och precis då blev just Köping nominerad till Sveriges tråkigaste kommun. Hasse ville göra något roligt och bestämde sig för att ta fram världens längsta smörgåstårta. Detta blev verklighet med en rekordlång tårta på 150 meter mitt på torget i Köping.

 

Camilla uppmanar alla att komma till torget i Köping den 1 juli då scenerna ska filmas från just det stora evenemanget. Då vill man ha 10 000 personer på torget.

Morgonens reklampauser


Matti Aldsjö från Galleri Konstrundan informerade om årets Konstrunda som går av stapeln nu till helgen. Det är det 23:e året man genomför Konstrundan i Arboga och i år har man 13 olika stationer där 10 gästkonstnärer och 10 konstnärer från föreningen Galleri Konstrundan visar upp sina alster. På Galleri Konstrundan, Nygatan 33, finns kartor och information att hämta inför helgen.

Tack!

 

Tack till Bärgslagsbladet/Arboga Tidning för deras värdskap och till moderator/programledare Julia Rosqvist! Göran Dahlén, Arboga kommun, önskar alla en härlig sommar och välkomnar alla tillbaka till nästa frukost som blir den 27 september.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 15 juni 2017

Kontakt och öppettider

Telefon: 0589-870 00
E-post: arboga.kommun@arboga.se

Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga
Besöksadress: Smedjegatan 5

Organisationsnummer 212000-2122

Öppettider och telefonnummer