Publicerad 2017-04-26

Morgonsoffan – 26 april 2017

Göran Dahlén (Näringslivschef Arboga kommun), Tina Viitala Joelsson (Arboga i Centrum) och Leif Bergqvist (Företagarna Arboga) hälsade alla välkomna och presenterade morgonens värd, Handelskammaren Mälardalen.

Morgonens värd – Handelskammaren Mälardalen

Ida-Maria Rydberg berättade om hur Handelskammaren kan hjälpa företag att göra affärer. Man jobbar framförallt med tre fokusområden; Internationella affärer, infrastruktur och kompetensförsörjning. Handelskammaren finns i hela världen och hjälper gärna till med internationella kontakter. När det gäller kompetensförsörjning jobbar man mycket med utbildning och kurser. Bl.a. är Handelskammaren med och driver YH Mälardalen, håller i olika kurser i samverkan med medlemsföretag, jobbar med nätverk och agerar affärsmäklare.

 

Ida-Maria uppmanar alla att boka in den 2 oktober 2017 i kalendrarna då det är dags för Stora Näringslivsdagen i Västerås. Ett perfekt tillfälle att insupa kunskap och skapa massor av nya kontakter.

Lokala nyheter

Morgonsoffans programledare Julia Rosqvist läste upp de lokala nyheterna.

 • Årets broschyr, Turist i Västra Mälardalen, är färdig. Bläddra och hitta sommarens smultronställen!
 • Moa Frikraft ger ut en ny bok, ”Synlig fast osynlig i svaghetens styrka”. Bokrelease i Arboga den 13 maj kl. 11-15.
 • Resultatet på undersökningen NKI – Myndighetsutövning har kommit och Arboga kommun kliver upp fyra placeringar. Köping och Kungsör ökar också, mycket positivt för regionen Västra Mälardalen.
 • Föreläsning med Dennis Westerberg den 10 maj, arrangör Västra Mälardalens Marknadsförening.
 • Leif från Företagarna berättade om den goda nyheten att Växastödet (som ger sänkta arbetsgivaravgifter) nu också kommer att gälla för Aktiebolag, detta efter påtryckningar från Företagarna.

 

Morgonens gäster

 • Lars-Erik Wige, Västra Mälardalens Industriförening
  Lars-Erik har en bakgrund med 35 år inom SAAB. Nu är han ordförande i Västra Mälardalens Industriförening. Lars-Erik berättade om varför stora industriföretag väljer att satsa på denna region, vilket var främst tre punkter; tradition, kultur och kompetens. Kompetens är vårt starkaste vapen och också den viktigaste strategiska frågan för föreningen. Västra Mälardalen ligger så pass bra till i landet så att det är lätt att pendla in hit.

  Industriföreningen består av 17 industriföretag i Västra Mälardalen, med ca 4 600 medarbetare och omsätter tillsammans ca. 12 miljarder kronor.
 • Adriana Skaba, Västra Mälardalens Energi- och Klimatrådgivare
  Adriana berättade om att hon söker efter ett antal företagare som är intresserade av att vara med i ett energiprojekt. Det går även bra att kontakta Adriana för att få hjälp med energi- och klimatfrågor, hon finns till för Västra Mälardalen och det kostar ingenting att få hjälp.
  Kom ihåg – sparar du energi så sparar du pengar!
 • Annika Andersson, Fritid- och kulturchef på Arboga kommun och Per-Erik Modigh, Arboga Musikförening berättade om det nyrenoverade Medborgarhuset som nu är färdigt och öppet. Sedan påsk har olika föreningar haft många olika aktiviteter i lokalerna och bion är i gång. På fredag kommer Västerås Sinfonietta och har konsert, pris: 180 kr. Varmt välkomna!

Morgonens reklampauser

 • Tina Viitala Joelsson från Arboga i Centrum och Olle Ytterberg från SAAB berättade om Arboga möte som går av stapeln den 19–21 maj. Det blir marknad och tivoli, quiz och musikunderhållning på Ågården och Stadskällaren samt Barnens dag på lördagen, i Ahllöfsparken. Dessutom ska SAAB fira sitt 80års jubileum med att hålla öppet hus 19–20 maj på Järntorgsgatan (Föreningen Arboga Medeltids gamla lokaler). På fredagen håller SAAB i Förskolans dag i lokalen och kyrkparken.
 • Helen Shippey – Shippey Photography Helen tipsade om Kolsva Shopping Weekend där hon kommer att ha en pop- up studio. Helen tipsade också om hennes fotopromenader, fotoresor med mera.
 • Almi, PWC och Sparbanken Västra Mälardalen tipsade om deras seminarium den 27 april i Köping. Har man inte tid att gå på det så tveka inte att kontakta Almi när du behöver hjälp med att sälja eller köpa ett företag bl.a.
 • Margareta Royal från Kåsätter gård berättade om anläggningen som används som bed- & breakfast, konferenser, kort- och långtidsboende. Ett perfekt ställe för mindre konferenser när man vill vara ostörda.

Tack!

Tack till Handelskammaren Mälardalen för deras värdskap och till moderator/programledare Julia Rosqvist! Göran Dahlén, Arboga kommun, hälsar alla varmt välkomna tillbaka nästa frukost som blir den 31 maj.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 30 oktober 2017

Kontakt och öppettider

Telefon: 0589-870 00
E-post: arboga.kommun@arboga.se

Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga
Besöksadress: Smedjegatan 5

Organisationsnummer 212000-2122

Öppettider och telefonnummer