Publicerad 2017-04-11

Nu leker norsen i Arbogaån

Den 22 april firar Arbogabor och besökare återigen norsens dag vid hamnkajen i Arboga. Det är 18:e året som norsen har sin egen dag i Arboga.

-Aktiviteten heter "Norsylingen" och inget annat. Det lokala ordet "yling" står för att det kan vara snöglobb och kalla vindar under den dagen fast vi brukar ha tur med solsken och varmt väder, säger Göran Glimsholt från föreningen Sturefiskarna som arrangerar Norsylingen.

 

Norsfisket i Arboga blir allt mer unikt

Det finns allt färre klassiska håvbåtar kvar i vårt område men föreningen Sturefiskarna äger glädjande nog två fungerande båtar. Det är idag endast Sturefiskarna som fiskar nors och de använder sina håvbåtar för detta. Lite fiske sker från kajkanterna med kasthåvar men de fångsterna är marginella. Eftersom fisket bedrivs i norsens lekområde så är det bara under en kort tid på våren som det går att fiska nors. Ett normalår tas ungefär 130-150 kilo nors upp under de cirka två veckor som fisket kan pågå. I Värmland går norsen under namnet slom eller blånäl.

Exempelbild

Under evenemanget Norsylingen halstras fisken och serveras i en klämma med tunnbröd. Det finns även kunder som efterfrågar den färsk.

-De flesta steker den och äter den så, men det förekommer även att man gör inläggningar med ättika, säger Göran.

-Jag har varit ansvarig för aktiviteten i 18 år och kan mycket om norsen men varje år lär jag mig alltid något nytt avslutar en skrattande Göran.

 

Norsylingen äger rum lördagen den 22 april klockan 10-14 vid Hamnbassängen vid Bergmansparken intill Arbogaån.

Information om evenemanget i evenemangskalendern

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 18 april 2017

Kontakt och öppettider

Telefon: 0589-870 00
E-post: arboga.kommun@arboga.se

Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga
Besöksadress: Smedjegatan 5

Organisationsnummer 212000-2122

Öppettider och telefonnummer