Publicerad 2017-03-30

Morgonsoffan – 29 mars 2017

Göran Dahlén (Näringslivschef Arboga kommun) och Tina Viitala Joelsson (Arboga i Centrum) hälsade alla välkomna och presenterade morgonens värd, Sparbanken Västra Mälardalen.

Morgonens värd – Sparbanken Västra Mälardalen

Ralph Pihlqvist, kontorschef i Arboga, presenterade sig och sina kollegor. Sparbanken Västra Mälardalen är en äkta Sparbank, vilket innebär att, till skillnad från storbankerna, har man inte några aktieägare eller riskkapitalister som bestämmer. Istället kan man koncentrera sig på att vara en så bra bank som möjligt, både för sina kunder men också för Västra Mälardalen.

 

Se Sparbanken Västra Mälardalens reklamfilm om hur man stödjer de lokala idrottsföreningarna till exempel, denna med VD Mikael Bohman i huvudrollen.

 

Mikael Bohman passar på att tipsa om Bissen Brainwalk som går av stapeln på söndag, den 2 april, i Köping!

Lokala nyheter

Morgonsoffans programledare Julia Rosqvist läste upp de lokala nyheterna

  • En kurs i guidning och värdskap kommer att hållas på ABF i Arboga den 5 april kl. 18.00-20.30. Är du intresserad, maila annika.gustafsson@abf.se
  • Ska du köpa eller sälja ett företag? Då är du välkommen till ett seminarium på Sparbanken i Köping den 27 april kl. 16.00.
  • Trafikplats Sätra i Arboga växer och biltrafiken bara ökar, idag räknar man ca. 18 000 bilar per dygn, upp till 22 000 bilar per dygn under sommarperioden. Dessutom har vi fått en ny godisaffär – Kandyz.
  • Vasagymnasiets ungdomar planerar in ett evenemang den 5 maj, kl. 17.30-20.00. Här kan du lyssna på en föreläsning med Marcus Moselius som jobbar med UF-Västmanland. Det kommer att bjudas på tapas och så anordnar man ett barndisco.
  • Den 4 april är det dags för en företagskväll på Café Centrum. Detta är ett samarbete mellan Café Centrum och LR Redovisning & Revision i samarbete med Arboga i Centrum och Företagarna Arboga. Lyssna till Näringslivschef Göran Dahlén, Skattejuristen Emine Lundkvist samt skattenyheter och tips från LR Redovisning & Revision. Nätverka med andra företagare och företagsamma personer. Anmäl dig till arboga@lr-revision.se

Ekonominyheter

Freddie Rosander – PWC

  • Förslaget om nya skatteregler för fåmansföretag, de så kallade 3:12-reglerna, justeras av regeringen. Man backar från flera delar av ursprungsförslaget och behåller andra.
  • Skatten på utdelningar och kapitalvinster höjs från 20% till 25% - Löneuttagskravet är oförändrat och förenklingsregeln är orörd med 2,75 inkomstbasbelopp (163 075 kr 2017)
  • Beräkningen av löneunderlaget för lönesummeregeln har individualiserats och samtidigt har procentsatsen gått från 50% till en intervall på 15-40%
  • Äger man 50% av bolaget kan man beräkna sitt utrymme på 50% av lönerna. När andelen av lönerna överstiger 729’ kr är lönebaserat utrymme en fördel.
  • Läs mer på PWCs blogg.

Morgonens gäster

Christian Windahl – ”Christian möter”

Christian Windahl – ”Christian möter

Christian berättade om sin autografsamling, med ca. 500 autografer, där favoriten är från Benny Andersson. Christian berättade också om sin egen talk show där han träffar ett par kändisar varje gång och håller spännande intervjuer med dessa. Nästa tillfälle är den 22 april då Patrik Larsén, som hade huvudrollen i Arbogauppsättningen av Jesus Christ Superstar förra våren, kommer. Även Peter Rosendahl kommer vara med den 22 april. En annan spännande grej som Christian gör är en live- podcast som finns att hitta på Youtube. Nästa tillfälle är den 30 mars då Sparbanken Västra Mälardalens VD Mikael Bohman är gäst.

Tomas Öberg – Författare och föreläsare

Tomas visade upp sin bok, ”En man, flera liv”, och berättade om hur han bestämde sig för att skriva en självbiografi. Denna bok är del ett. Tomas har levt ett, vid flera tillfällen, destruktivt liv och berättar i sin bok om hur han lyckats ta sig ur och upp. ”Motivation finns aldrig när man behöver den” säger Tomas, det är snarare målbilden, hoppet och själva resan som driver oss.

Fredrik Olofsson – Sporträttighetschef på Bonnier Broadcasting – TV 4 gruppen

Fredrik Olofsson – Sporträttighetschef på Bonnier Broadcasting – TV 4 gruppen

Fredrik berättade om en rolig, spännande men väldigt korrupt bransch där han jobbar för att få in rättigheter att sända olika sportevenemang i Bonnier Broadcastings kanaler. Fredrik kommer från Arboga, pluggade i New York, hamnade i Skövde där han jobbade med lokal TV och landade i Stockholm där han nu jobbar som Sporträttighetschef. Fredrik har även jobbat som programledare i TV 4’s Morgonsoffa och sattes på prov av Julia då han fick hålla i morgonens Triss- skrap.

Morgonens reklampauser

Helen Shippey – Shippey Photography
Helen tipsade om hennes fotopromenader, fotoresor, seminarium med mera. Den 8 april finns hon på plats med en pop up- studio på Café Centrum under Påskmarknaden som är på Stora Torget.

Olle Ytterberg, Föreningen Arboga Medeltid och Tina Viitala Joelsson, Arboga i Centrum, berättade om ett nytt samarbete. Arboga Medeltid kommer att flytta från sitt nuvarande kansli till Galleri Konstrundans nuvarande lokaler där man kommer att samverka med Arboga i Centrum, Galleri Konstrundan och Arboga Turistbyrå som kommer att ha en info point i lokalen. Arboga i Centrum får en till anställd, Sophia Forsén, som kommer att jobba med evenemangssamordning och även kunna hjälpa andra arrangörer.

 

Roger Binach berättade om en app som han håller på att ta fram. Denna kommer att fungera ungefär som ”Restaurangchansen” som många känner till, där föreningar säljer häften med erbjudanden från butiker och restauranger på sin ort. Detta gör Roger möjligt för oss i Västra Mälardalen men i en mer modern tappning, i form av en app som kommer att heta Glorious deals Västra Mälardalen. Roger planerar att lansera appen i augusti.

Tack!

Tack till Sparbanken Västra Mälardalen för deras värdskap och till moderator/programledare Julia Rosqvist! Tina Viitala Joelsson, Arboga i Centrum, hälsar alla varmt välkomna tillbaka nästa frukost som blir den 26 april.


Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 30 oktober 2017

Kontakt och öppettider

Telefon: 0589-870 00
E-post: arboga.kommun@arboga.se

Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga
Besöksadress: Smedjegatan 5

Organisationsnummer 212000-2122

Öppettider och telefonnummer