Earth Hour 2023 – tips om böcker och energispar

Publicerad

Bild på planeten jorden.

Lördagen den 25 mars är det Earth Hour. Då släcker miljoner människor lamporna för att uppmärksamma klimatförändringarna och uppmana till handling mot miljöförstöring.

Den sista lördagen i mars varje år sedan 2007 genomförs Earth Hour, Världsnaturfondens globala manifestation för miljön. Människor runt om i världen släcker sina lampor under en timme, 20.30-21.30.

Så är du energismart även efter Earth hour – 6 energismarta tips

Med det ansträngda klimatläge och de höga energipriser vi har idag, finns all anledning att fundera över vad du bör göra för att minska din energianvändning. Med största sannolikhet kommer du upptäcka att en del av din energianvändning, hemma eller på jobbet, faktiskt är rent slöseri - en användning som varken ger dig något mervärde eller ökad livskvalitet.

Så för att gynna miljön och göra din plånbok en tjänst, har energi- och klimatrådgivningen tagit fram sex energismarta tips som du kan använda även efter att lamporna har släckts och återigen tänts på lördag den 25 mars.

  • Släck lamporna efter dig och installera lågenergilampor. LED- och lågenergilampor drar enbart en femtedel av energiförbrukningen i jämförelse med en vanlig glödlampa.
  • Installera snålspolande dusch- & kranmunstycken. Tänk också på att duscha kort och effektiv i stället för att ta långa duschar. På så sätt kan du göra en besparing på ca. 500 kWh/år.
  • Diska i diskmaskin. Undvik också att skölja disken under rinnande vatten.
  • Ta hand om din kyl och frys! Frosta av årligen och damma baksidan. Dubbelkolla även temperaturen. För kylen rekommenderas +5 grader och för frysen -18. Varje grad kallare ökar energianvändningen med 5 procent.
  • Tvätta i kallt vatten. Oftast räcker det att tvätta i 30 grader, det är endast riktigt nedsmutsad tvätt som kräver 40 eller 60 grader för att bli ren.
  • Stäng av datorer och annan utrustning som inte används. Att låta dina apparater stå i standby-läge kostar dig årligen runt 250 kWh.

Vill du veta mer? Prata med energi- och klimatrådgivningen, en opartisk tjänst som finansieras av Energimyndigheten och bemannas av kunniga rådgivare på Energikontoret i Mälardalen. https://energikontor.se/