Publicerad

Arboga kommun gör fler insatser för att minska energiförbrukningen

Arboga kommun arbetar kontinuerligt med att energieffektivisera sina verksamheter. Till exempel anpassas temperaturen och ventilation i kommunens fastigheter. Nu genomförs fler åtgärder.

På grund av den ansträngda energisituationen har Arboga kommun under hösten genomfört en översyn av hur kommunens fritids- och kulturverksamheter kan bidra till minskad energiförbrukning. Samtidigt regleras årets julbelysning annorlunda än tidigare år.

Kriget i Ukraina har fört med sig konsekvenser för elförsörjningen i Sverige. För att förbättra situationen behöver alla hjälpas åt att minska elanvändningen. Fritids- och kulturnämnden beslutade 7 november 2022 om åtgärder för att minska elförbrukningen inom förvaltningen:

  • Föreningar och verksamheter uppmanas vara sparsamma med el.
  • Ekbacksbadet sänker temperaturen i stora bassängen från 30 till 29 grader.
  • Matchbelysning får endast användas vid match.
  • Bastun i ishallen och bastun på Ekbackens IP stängs av tills vidare.

Information och reglering av julbelysning

Föreningar som är verksamma i hallar och anläggningar har fått information om beslutet och vad de förväntas ta ansvar för att göra. Till exempel uppmanar Arboga kommun om att släcka lampor i utrymmen där ingen vistas och att använda tvättmaskiner på tider när elförbrukningen är som lägst.

 

Tidigare år har delar av julbelysningen i Arboga varit tänd även dagtid. Årets julbelysning kommer i stället att tändas och släckas samtidigt som den övriga gatubelysningen.

 

Läs mer om Arboga kommuns åtgärder på vår samlingssida.

Med anledning av kriget i Ukraina - Arboga kommun

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: