Publicerad

Ny politisk koalition planerar att styra Arboga kommun

Kommunstyrelsens ordförande Jonna Lindman (M) ger besked om Arboga kommuns politiska styrning under kommande mandatperiod.

Jonna Lindman.

Partierna som deltog i kommunalvalet 2022 har förhandlat om samarbeten och fyra partier har enats om att leda kommunen genom ett så kallat minoritetsstyre.

Det innebär att Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna tillsammans kommer att styra Arboga kommun, något som kan genomföras med stöd av Centerpartiet som dock har valt att stå utanför koalitionen.


– Jag är glad att få möjligheten att fortsätta driva förändringsarbetet i Arboga kommun framåt. Nu vill vi tillsammans med den nya koalitionen leverera på de projekt som är i gång och samtidigt skapa bra framtida förutsättningar för våra kommuninvånare i en osäker tid, säger kommunstyrelsens ordförande Jonna Lindman (M).

Så går processen till

Nya kommunfullmäktige tillträder 15 oktober och första sammanträdet är den 20 oktober med val av presidium (ordförande och förste och andre vice ordförande). Då väljs även kommunfullmäktiges valberedning som ska föreslå ledamöter och ersättare i styrelse, nämnder och förbund. Valet av dessa sker på kommunfullmäktige den 24 november. Då väljs även presidierna i styrelser, nämnder och förbund.


Mandatfördelningen utifrån valresultatet för Arbogas kommunfullmäktige hittar du på valmyndighetens webbplats: Valpresentation.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: