Publicerad

Elevhälsan på Nybyholmsskolan testar nya metoder

Exempelbild

Elevhälsans uppdrag är att främst vara hälsofrämjande och förebyggande. Hur gör elevhälsan då för att öka trivseln, tryggheten och känslan av samhörighet? Hur kan de minska risken för att elever mår dåligt eller inte vill gå till skolan?

På Nybyholmsskolan trivs eleverna bra, men det fanns ändå ett önskemål att göra något för att öka gemenskapen mellan årskurserna. Då föddes idén till en tjejkväll.

 

Under vårterminen bjöds samtliga tjejer i årskurs tre till fem in till en tjejkväll på skolan och i stort sett alla tackade ja. Eleverna fick komma med önskemål om vad kvällen skulle innehålla och idéerna var många. Resultatet blev lekar och stafetter, spa med bland annat ansiktsmask och nagelsalong. I ett klassrum blev det dans tillsammans med Mia Nevala från Kulturskolan, samtidigt som det bjöds på fika.

Skolsköterskan Susanne Larsson och kuratorn Jenny Geffen, som är drivande i projektet, fanns på plats tillsammans med ett par lärare från skolan.

 

– Över lag verkade tjejerna väldigt nöjda med de olika aktiviteterna som de gjorde under kvällen. Ibland blev det lite utmanande när bästisarna inte hamnade i samma lag under tävlingarna, men det var ju delvis tanken, att lära känna elever från de andra klasserna lite bättre, säger Jenny Geffen.

Bra uppslutning

Det tog inte så lång stund innan killarna undrade när det var deras tur. I rättvisans namn började därför snart en idé till killkväll ta form. Även de fick komma med önskemål om aktiviteter. Deras kväll blev i slutet av maj och då passade det bra att vara utomhus. Ett par lärare från skolan var med som ett viktigt bidrag under kvällen.

 

– Även här var uppslutningen god och killarna var entusiastiska. De hade tävlingar och stafetter och efter lite energipåfyllning blev det brännbollsmatch på gräsytan bakom skolan. De fick även prova på samarbetsövningar, ett moment som vi såg ett behov att fortsätta att öva på, säger Susanne Larsson.

Fortsätter utveckla konceptet

Förhoppningsvis kan tjej- och killkvällarna bli ett återkommande inslag i Nybyholmsskolans årshjul. Det blir ett tillfälle att umgås lite mera kravlöst fast i en bekant miljö, med viktiga vuxna på plats.

 

– Skolsköterskan och kuratorn har ett gott samarbete med övrig personal på skolan, vilket är en förutsättning för att få det att fungera. Tanken är att det ska bli en positiv upplevelse för alla och att den känslan förhoppningsvis märks av i skolan även efter att sista brännbollen är slagen, säger Ann Myrelid, verksamhetschef för elevhälsan.

 

– Naturligtvis har även de yngre barnen på skolan hört talas om aktiviteterna som vi har haft på kvällstid. De har sett hur glada de äldre barnen är och vill känna sig inkluderade i det roliga. Vem vet, kanske blir det deras tur efter sommarlovet, säger Jenny Geffen.

 

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: