Publicerad

Nu satsar Arboga kommun på ökad kvalitet och fler karriärmöjligheter inom förskolan

För att höja kvaliteten och öka likvärdigheten anställer Arboga kommun två förste förskollärare.
– Jag är stolt och glad över att vi har anställt två förste förskollärare som ett led i att skapa en likvärdig förskola för alla barn, säger Britt-Marie Deubler verksamhetschef för förskolan.

Sedan flera år tillbaka finns förstelärare i grundskolan och gymnasiet. Nu tar förskolan ett steg i samma riktning och inrättar två förste förskollärartjänster.

 

– Syftet är att utveckla undervisningen inom förskolan och samtidigt erbjuda attraktiva karriärmöjligheter för legitimerade förskollärare, säger Britt-Marie Deubler.

 

Uppdraget som förste förskollärare innebär att arbeta i barngrupp på 70 procent och att resterande 30 procent ska användas till att utveckla undervisningen och på sikt höja kvaliteten för hela förskoleverksamheten.

Förskolans kvalitet avgörande

Förskolor med hög kvalitet har störst betydelse för barn från ekonomiskt och socialt utsatta förhållanden, migrantfamiljer och minoritetsgrupper. Den gynnsamma utvecklingen syns redan på förskolan, men även längre fram i livet.

 

– Förskolans kompensatoriska uppdrag är viktigt för att alla barn ska kunna lyckas i skolan. Det betyder att vi genom att anställa förste förskollärare säkerställer att det finns hög kompetens på våra förskolor, säger Britt-Marie Deubler.

Pedagoger som brinner för utveckling

Helena Karlsson arbetar sedan tidigare som förskollärare inom Arboga kommun och har nu fått anställning som förste förskollärare. Hon ser fram emot sitt nya uppdrag.

– Det känns spännande att börja på en ny förskola med ett nytt uppdrag. Jag ser fram emot att vara en del i att utveckla arbetet med exempelvis olika kulturer och flerspråkighet samt att möta nya kollegor, säger Helena Karlsson.

Lyfter in senaste forskningen

Att anställa förste förskollärare för att driva kollegialt lärande på förskolor är en tydlig framgångsfaktor. Det kan till exempel ske genom att stöttning av kollegor eller genom att tillämpa ny forskning i undervisningen. Veronica Axelson är idag förskolläraren på Norrgårdens förskola och blir förste förskollärare från höstterminen.

 

– Att börja uppdraget som förste förskollärare känns spännande, roligt och utmanande för mig. Det känns även bra att få möjligheten att vara med och bidra till att få en likvärdig förskola i Arboga kommun, säger Veronica Axelsson.

 

De två förste förskollärarna börjar sina nya uppdrag den 1 augusti 2022.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: