Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa. Läs mer om de kakor vi använder på arboga.se

Publicerad

Arboga får bra omdöme för företagsklimatet – viktigt arbete fortsätter

Arboga får gott betyg för vägnät, tåg och flygförbindelser.

Företagsklimat är summan av de attityder, regler, institutioner och kompetens som möter företagaren i vardagen. I år ligger det sammanfattande omdömet för Arboga kommun på samma nivå som föregående år, 3,5. Arboga är därmed fortfarande den tredje bästa kommunen i Västmanland.

Svenskt näringsliv har genom en enkät mätt hur samspelet mellan näringslivet och Arboga kommun fungerar och den 31 maj publicerades resultatet. 59 procent av företagarna som svarat på enkäten har haft kontakt med Arboga kommun det senaste året. Högst betyg ger företagen för områdena vägnät, tåg och flygförbindelser (3,9) och allmänhetens attityder mot näringslivet (3,6). Det förebyggande arbetet mot brottslighet och otrygghet (3,6) ökar med 0,2 enheter sedan förra årets mätning.

 

– Det som är positivt är att Arboga fortsatt ligger på en stabil nivå och placerar sig som tredje bästa kommun i länet. Utvecklingen av vårt företagsklimat har legat på en stabil nivå de senaste åren och det känns bra att vi ökar inom trygghet och brottsförebyggande arbete, säger Anders Neuman, tf kommundirektör.

Åtgärder efter analys

Eftersom betyget är detsamma menar Annica Gustafsson, tf näringslivschef, att kommunen nu måste kika noggrant på vad företagarna önskar.

 

– Det vi kan se är att företagen vill ha ännu större utveckling av företagsklimatet. Vi kommer att använda och analysera resultatet och använda det så att företagen i Arboga får bra villkor för att fortsätta utvecklas, säger Annica Gustafsson, tf näringslivschef i Arboga kommun.

Stärka tillgång till kompetens

I mätningen framgår att företagen upplever att områden som upphandling (2,9) och skolans kontakt med näringslivet (2,9) bör prioriteras. Även tillgången till relevant kompetens (2,7) får en minskning med 0,3 enheter och är därmed också ett fokusområde att arbeta mer med.

 

– Vi ser att vi behöver stärka kompetensförsörjningen och samarbetet mellan skola och näringsliv. Vi ökar något när det gäller skolans kontakter och området upphandling men vi behöver bli ännu bättre. Det är viktigt att företagen har tillgång till rätt kompetens, säger Annica Gustafsson

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: