Publicerad

Skogsgläntans barn får lärorika dagar i naturen

Exempelbild

Varje torsdag samlas alla blivande 6-åringar från hela Skogsgläntans förskola förväntansfulla på motorikgården innan det är dags att gå i samlad trupp mot skogen. Det är dags för Mulle.

− På Skogsgläntans förskola erbjuder vi Skogsmulle till alla barn det sista läsåret innan de ska börja i förskoleklass, berättar Mia Vainionpää, rektor för Förskolan söder i Arboga kommun.

 

När dagens medhjälpare räknat in antalet barn för dagen är det dags att sjunga Mullesången. Ett barn frågar nyfiket om rektorn ska följa med på Mulle idag och innan hon hinner svara säger barnet ”vi får se om du orkar gå, för vi ska gå långt”.

 

Två och två traskar sedan hela gruppen på 28 barn iväg tillsammans med sina pedagoger med siktet inställt mot den omtyckta skogsplatsen. Man hör den sprudlande glädjen hos barnen. Hela vägen upp till skogsplatsen småpratas det om allt mellan himmel och jord i de små konstellationerna.

 

Väl på plats samlas alla barnen runt ett träd och sjunger ännu en sång innan de ropar ”Hej Kollikok” så högt de bara kan så att Skogsmulle ska veta att de är på plats.

 

− Temat idag var myror och vi pratade om hur de bor och lever sina liv i myrstacken. Barnen var väldigt intresserade och jag är imponerad av hur mycket de kan om vår natur och hur de tänker om det vi upplever tillsammans vid myrstacken, säger Mia Vainionpää.

 

Efter en stund är det dags för fruktstund och sedan fri lek i skogen. Solstrålarna värmer upp Mulleplatsen och överallt hörs glada skratt och rop. Några barn utforskar myrstacken och fångar myror i små luppar för att kunna titta närmare på hur de ser ut, andra tar hjälp av webbägget för att kunna förstora upp en bild på lärplattan.

 

Barnen klättar på stenar och undersöker nyfiket den vackra skogsplatsen som för bara en vecka sedan var snöklädd.

 

− Skogen uppmuntrar verkligen barnen till lek, lärande och rörelse och det är ju precis det vi vill att barnen ska få med sig in i framtiden, positiva och lärorika upplevelser av naturen, förklarar Mia Vainionpää.

 

− Tänk vilken tur jag hade som fick följa med barnen på Mulle och dela denna naturupplevelse med dem idag, avslutar hon.

 

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: