Publicerad

Earth Hour 2022 – släck för vår enda planet

Exempelbild

Lördagen den 26 mars är det Earth Hour. Då släcker miljoner människor lamporna för att uppmärksamma och skicka en signal till världens beslutsfattare att agera för klimatet och skapa en bättre värld. Är du med?

Den sista lördagen i mars varje år sedan 2007 genomförs Earth Hour, Världsnaturfondens globala manifestation för miljön. Människor runt om i världen släcker sina lampor under en timme, 20.30-21.30. Genom att släcka belysningen hemma skickar vi tillsammans en signal till våra politiker och beslutsfattare. Vi ber dem att agera för klimatet och för den hotade biologiska mångfalden på planeten.

År 2021 deltog nästan en miljard människor från 186 länder i manifestationen för vår enda planet.Så blir du energismart även efter Earth hour – 6 energismarta tips från energi- och klimatrådgivningen


Med det ansträngda klimatläge och de höga energipriser vi har idag, finns all anledning att fundera över vad man bör göra för att minska sin energianvändning. Med största sannolikhet kommer du upptäcka att en del av din energianvändning, hemma eller på jobbet, faktiskt är rent slöseri - en användning som varken ger dig något mervärde eller ökad livskvalitet.


Så för att gynna miljön och göra din plånbok en tjänst, har vi på energi- och klimatrådgivningen tagit fram 6 energismarta tips som du kan använda även efter att lamporna har släckts och återigen tänts på lördag den 26 mars.

  • Släck lamporna efter dig och installera lågenergilampor. LED- och lågenergilampor drar enbart en femtedel av energiförbrukningen i jämförelse med en vanlig glödlampa.
  • Installera snålspolande dusch- & kranmunstycken. Tänk också på att duscha kort och effektiv i stället för att ta långa duschar. På så sätt kan du göra en besparing på ca. 500 kWh/år.
  • Diska i diskmaskin. Undvik också att skölja disken under rinnande vatten.
  • Ta hand om din kyl och frys! Frosta av årligen och damma baksidan. Dubbelkolla även temperaturen. För kylen rekommenderas +5 grader och för frysen -18. Varje grad kallare ökar energianvändningen med 5 procent.
  • Tvätta i kallt vatten. Oftast räcker det att tvätta i 30 grader, det är endast riktigt nedsmutsad tvätt som kräver 40 eller 60 grader för att bli ren.
  • Stäng av datorer och annan utrustning som inte används. Att låta dina apparater stå i standby-läge kostar dig årligen runt 250 kWh.


Vill du veta mer? Prata med energi- och klimatrådgivningen, en opartisk tjänst som finansieras av Energimyndigheten och bemannas av kunniga rådgivare på @Energikontoret i Mälardalen.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: