Publicerad

Arboga kommun i topp i Livsmedelsverkets kartläggning

Arboga kommun lyfts fram som ett gott exempel i Livsmedelsverkets kartläggning av kommunala måltidsverksamheter i skola, förskola och äldreomsorg för sina mål inom miljömässig hållbarhet för måltidsverksamheten.

Arboga är en av ett tjugotal kommuner som i kartläggningen angett att de har mätbara mål för tre viktiga miljöaspekter – klimatpåverkan, livsmedelsinköp och matsvinn. I Arboga erbjuds dessutom dagligen ett vegetariskt alternativ till alla elever som vill ha det.

Elin Pettersson

Elin Pettersson


− Vi är en kommun som har tydliga mål för måltider och kost. Vi jobbar med ett helhetsperspektiv och tänker alltid på hur våra inköp och rutiner påverkar klimatet och miljön, säger Elin Pettersson, biträdande kostchef på kostenheten.


Kostenhetens mål är att servera goda, näringsriktiga och hållbara måltider. Och de jobbar på bred front genom att, till exempel, ständigt minska matsvinnet, välja frukt och grönsaker efter säsong och tillaga måltider med så låg klimatpåverkan som möjligt.


− Vi är förstås glada för att vårt systematiska och uthålliga arbete ger resultat och det är extra kul att vi är en av de kommuner i landet som Livsmedelsverket uppmärksammar. Vi vill gärna dela med oss och utbyta erfarenheter med andra, säger Elin Pettersson.

Fakta om kartläggningen

  • Sedan 2018 följer Livsmedelsverket upp kommunernas arbete med måltiderna i förskola, skola och äldreomsorg. Det är andra gången kartläggningen genomförs.
  • 238 av Sveriges 290 kommuner deltog i kartläggningen.
  • Kartläggningen omfattar bland annat frågor om kommunernas mål kring måltidernas miljöpåverkan, näringsriktighet, barns/elevers behov av specialkost och kommunens beredskap för måltider vid en kris.


Du hittar hela rapporten här:
Kommuner går före och inför klimatmål för de offentliga måltiderna (Livsmedelsverket.se)

Fakta om Arboga kommuns måltidsverksamhet

Kostenheten arbetar på uppdrag av barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden och deras förvaltningar. Enheten har ca 45 medarbetare och lagar ca 525 000 portioner per år. Verksamheten består av 15 kök och måltider serveras till matgäster inom förskolan, skolan och vård och omsorg.


Enheten serverar goda, näringsriktiga och hållbara måltider genom att:

  • köpa livsmedel som minskar klimatpåverkan
  • minska matsvinnet
  • minska mängden rött kött och charkprodukter
  • välja frukt och grönsaker efter säsong
  • välja miljöcertifierad eller ekologiskt märkt fisk (MSC, ASC)
  • välja svenskt kött och kyckling
  • öka andelen svenska livsmedel
  • öka andelen vegetariska måltider
  • öka andelen svekologiska (svenskt ursprung och ekologiska) och ekologiska livsmedel.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: