Publicerad

Läxhjälpen på Gluggen permanentas

Flicka i skola

Foto: PIXABAY

Flitens lampa lyser på fritidsgården Gluggen när ungdomar, två gånger i veckan, har möjlighet att få komma och läsa läxor med hjälp av en lärarstuderande. Till och med på skolavslutningsdagen i december satt ett gäng och jobbade med sina uppgifter. Ryktet sprider sig mer och mer om att hjälpen finns och gruppen ungdomar som utnyttjar den växer. Nu permanentas verksamheten när barn- och utbildningsförvaltningen tar över finansieringen.

Sedan hösten 2019 har det funnits läxhjälp på Gluggen. Det hela började med att lärarstudenten Emelie Haugsnes skulle göra en praktikperiod inom ett studiestödsprojekt i Örebro. Som arbogabo tyckte hon att det var bättre att förlägga sin praktik till hemstaden och frågade om hon fick göra den på Gluggen.


Praktikperioden föll så väl ut att både Emelie Haugsnes och ungdomarna ville fortsätta. Ungdomarna i Ungdomsfullmäktige sökte då pengar för fortsatt verksamhet och beviljades bidrag i två omgångar.

Ett populärt och fint komplement

Under hösten 2021 har gruppen som kommer till läxhjälpen ökat till i genomsnitt åtta personer per tillfälle. Läxhjälpsverksamheten är ett fint komplement till skolans ordinarie verksamhet och eftersom den fungerar så bra, och också når elever som skolan inte når av olika anledningar, kommer nu barn- och utbildningsförvaltningen att skjuta till pengar för att verksamheten ska kunna fortsätta och bli en permanent verksamhet.


Vad är det då som gör läxhjälpen så populär? En faktor är Emelie Haugsnes som är djupt engagerad, både i att lära ut och i ungdomarna själva. Flera ungdomar säger att Emelie Haugsnes får dem att tro på sin förmåga.


Dilyana är en av dem som kommer till läxhjälpen regelbundet och har gjort så ifrån starten. Hon berättar att pluggandet blir mycket mer effektivt på Gluggen. Det är gott om tid så man hinner med sina olika ämnen. Det är också en lugn miljö på övervåningen på kvällstid och – inte minst – man är bland sina vänner och man kan också ta en paus från pluggandet och gå i väg och ta en fika.

Pluggandet känns kul

För lärarstudenten Emelie Haugsnes är det en fantastisk möjlighet att lära sig sitt yrke och få diskutera olika inlärningsstrategier med ungdomarna och se hur de fungerar i praktiken. Som utomstående pedagog gör hon inte några bedömningar och det gör läxhjälpen på Gluggen extra bra.


– Gluggen har ju varit helt fantastisk, för här har vi kunnat nå ut till flera ungdomar som inte ens övervägt läxhjälpen i skolan av olika anledningar. Hela grejen är ju också att det är en läxhjälp som finns till tack vare ungdomarnas engagemang, berättar Emelie Haugsnes.


– Ungdomarna har drivit igenom frågan politiskt, de kommer hit av egen fri vilja och de ber själva om den hjälp de behöver för att lyckas - vare sig det gäller att skriva sitt första CV, klara glosförhöret eller att förstå matten. När man sedan blivit godkänd i engelskan, till exempel, kan pluggandet till och med kännas kul! Det här är deras miljö, deras engagemang och deras val! fortsätter hon.


Läxläsningen på Gluggen är öppen på tisdagar och torsdagar från 11 januari 2022.

Årskurs 4–6: 16.00–17.00.
Årskurs 7–gymnasiet: 17.00–20.00.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: