Publicerad

Hannah Brander Lundblad är en Arbogaambassadör

Efter en mängd jobb inom turistbranschen, guideutbildning på Mallorca, jobb på HM i Tyskland, daglig träning på Arnold Schwartzeneggers gym i Österrike och egenföretagare i Örnsköldsvik, gick till slut flyttlasset till hemstaden Arboga.

Sedan några år jobbar Hannah Brander Lundblad som lärare på Vasagymnasiets Hotell- och Turismprogram.

 

-Jag skulle inte vilja bo i en storstad, jag har 300 meter till jobbet hemifrån och Arboga är en bra stad för mina barn att växa upp i.

Visste tidigt inriktningen

Hannah Brander Lundblad tog examen på Vasagymnasiet sommaren 1996 och hade redan då börjat sin karriär inom turistbranschen. Hon hade sommarjobbat på Arboga turistbyrå och flera restauranger hemma i Arboga.

- Redan då visste jag vad jag ville göra, säger hon. Jag gick humanistisk inriktning på Vasagymnasiets samhällsprogram och läste språk. Jag har alltid tyckt det har varit roligt att resa och jobba med människor.

Efter gymnasiet fick hon jobb på en resebyrå och sökte så småningom en guideskola på Mallorca som arrangerades av en resebyrå. Och efter det blev hon rekryterad till arbete på ett kryssningsfartyg i Medelhavet. En värdefull om än smått kaotisk erfarenhet. Hon beskriver det som en speciell upplevelse med alla olika kulturer bland personalen och de hårda arbetsförhållanden som rådde.

- Jag hoppade av båten efter att jag kände mig som en urvriden skurtrasa, säger hon. I stället fick jag anställning på ett hotell i Alcudia på Mallorca. Jag hade sökt jobb där tidigare och nu hörde de av sig när de behövde en aktivitetsledare på hotellet.

Flyttade hem till Arboga

Senare blev det några år utomlands innan hon hamnade i Örnsköldsvik.

Där startade Hannah Brander Lundblad en salong och drev den några år innan hon och dottern flyttade hem till Arboga.

- Jag kände att jag ville flytta hem till Arboga, det fanns inget att välja på helt enkelt, säger hon.

I ungefär tio år var hon från hemstaden men har alltid sett till att åka hem på somrar och hålla kontakten.

- Det är perfekt här, jag har inte ångrat en dag att jag flyttade tillbaka, säger Hannah Brander Lundblad övertygande.

I hemstaden har hon fått förmånen att dela med sig av sina många erfarenheter till ungdomar som liksom hon var, är nyfikna på resor och att jobba med hotell eller turism. I snart tio år har hon haft en tjänst som lärare på Hotell- och turismprogrammet, ett yrkesprogram som syftar till att göra ungdomar redo att börja arbeta efter examen.

- Det passar verkligen som hand i handsken. Här får jag undervisa om entreprenörskap, service och allt jag har gjort under mitt arbetsliv.

Utbildningen är mycket individinriktad. Hannah berättar att hon tidigt försöker kartlägga eleverna för att på bästa sätt hjälpa till.

- Det är väldigt olika. En del kommer hit och vet redan vad de vill jobba med, andra får man hjälpa till med att hitta rätt vad de vill göra i framtiden.

Det är heller inga problem att få ut eleverna på arbetsplatser i Arboga och grannstäderna.

- Det finns massor med företag här i Arboga där eleverna kan praktisera, även i Köping och Kungsör. Och våra elever hjälper till på olika evenemang. Nu närmast ska de vara värdar på en gala för företag i Västra Mälardalen.


- Det är perfekt här hemma i Arboga. Jag har jobbat med turism ute i Europa men känner att det är här jag vill bo. Efter att ha varit borta från Arboga i tio år, har Jag inte ångrat en sekund att jag flyttade hem.

 

Här kan du läsa om fler Arbogaambassadörer

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: