Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa. Läs mer om de kakor vi använder på arboga.se

Publicerad

Renoveringen av Herrgårdsbron är snart klar – öppnas den 30 november

Tisdagen den 30 november klockan 10.30 öppnas Herrgårdsbron åter för motortrafik efter en omfattande renovering som har genomförts i olika etapper under tre år. I samband med öppningen utlovas traditionsenlig bandklippning, musik och sång.

Jonna Lindman

Jonna Lindman

- Jag är väldigt glad och välkomnar att Herrgårdsbron öppnas. Bron betyder mycket för mig och för många Arbogabor. Det är också roligt att renoveringen har gått så bra, säger Jonna Lindman (M), kommunstyrelsens ordförande.

Anrik bro som invigdes 1899

Herrgårdsbron invigdes 1899 och renoverades senast på 1950-talet. Den senaste renoveringen påbörjades 2019 och beräknades vara klar under senare delen av 2021.

Magnus Andersson

Magnus Andersson

- Det känns bra att renoveringen är klar. Det har varit ett omfattande och stundvis komplicerat projekt. Vi har hållit tidsplanen och framförallt budgeten för renoveringen, säger Magnus Andersson, vd för Arboga kommunalteknik AB, AKTAB.


Han fortsätter:


- Det är många personer som har gjort ett fantastiskt arbete under den här resan. Renovering innebär att Herrgårdsbron kan fortsätta användas och bevaras. Jag vill också tacka Arbogaborna för att de har haft överseende med att bron tidvis har varit avstängd, säger Magnus Andersson.

Vattennivåerna i Arbogaån regleras nu säkrare och hållbarare

Under renoveringen första etapper har åtgärder av anläggningens grundkonstruktion utförts, och eroderingar efter urspolningar och sprickbildningar har tätats.

 

Samtidigt har (skiborden) luckorna som reglerar vattenflödet bytts ut, och ersatts av ny och modern konstruktion med ny styr- och reglerteknik vilket kommer att möjliggöra för ett säkrare och hållbarare sätt att reglera vattennivåerna i ån på.

 

Under 2021 som också är tredje och sista etappen i projektet har bland annat anläggningens överbyggnadskonstruktion, körbana, landfästen, räcken och belysning bytts ut eller renoverats. Anläggningen har i och med det fått nya tätskikt mellan betongkonstruktion och asfaltslager samt nya ytvattenbrunnar. Samtidigt har vägstrukturen förändrats, då nya och bredare gång- och cykelvägar anlagts över bron.

Invigning i en mindre skala

Med anledning av coronapandemin sker invigningen den 30 november i en mindre skala.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: