Publicerad

Vaccination av 12–15-åringar börjar 11 oktober

Tidigare i år startade vaccination av ungdomar 16–17 år. Från den 11 oktober erbjuds barn som har fyllt 12 år att vaccinera sig mot covid-19.

- Det handlar om att erbjuda ett skydd mot att bli sjuk i covid-19 men även för att bromsa smittspridningen och stoppa pandemin, säger överläkare Mikael Sars, vaccinationsansvarig covid-19 på Region Västmanland.

Region Västmanland informerar att både barn och vuxna kan bli sjuka av covid-19. Barn blir oftast lindrigt sjuka, men en del blir svårt sjuka eller mår dåligt under en lång tid. Vaccinet hjälper kroppen att skydda sig mot sjukdomen. Alla barn som har fyllt 12 år kan vaccinera sig mot covid-19. Vaccinerna har testats noggrant så att de både ska skydda barn mot allvarlig sjukdom och vara säkra att använda. Många miljoner barn i världen har redan vaccinerats mot covid-19.

 

- Ibland händer det att man blir smittad även om man är vaccinerad, men det är ovanligt. Om det händer blir man oftast bara lite sjuk. Även om man är vaccinerad mot covid-19 är det viktigt att stanna hemma om man är förkyld eller sjuk och att testa sig för covid-19, säger överläkare Mikael Sars på Region Västmanland.

Så går vaccinationen av barn 12–15 år till:

  • Vaccinationen sker på någon av Region Västmanlands vaccinationsmottagningar efter tidsbokning eller drop-in. En vårdnadshavare eller annan vuxen ska följa med barnet vid vaccination.
  • Man behöver även ha med sig en ifylld hälsodeklaration och en samtyckesblankett med båda vårdnadshavares underskrift vid delad vårdnad.
  • Inom kort skickas ett brev till vårdnadshavare för barn 12–15 år med ytterligare information, samtyckesblankett och hälsodeklaration.

Tidsbokningen görs på 1177.se eller genom att ringa vaccinationsbokningen

  • Fram till dagen då barnet fyllt 13 år kan vårdnadshavare boka tid genom att logga in med e-legitimation och agera ombud åt barnet via 1177.se/vastmanland.
  • Från 13 års ålder kan barn själva boka tid för vaccination på 1177.se/vastmanland med hjälp av e-legitimation, exempelvis Freja e-id plus som är gratis.
  • Både vårdnadshavare och barn, oavsett ålder, kan boka tid genom att ringa vaccinationsbokningen på telefonnummer 021-481 87 00, öppet vardagar kl. 09–17.

Mer information

På 1177 hittar du mer information om vaccination mot covid-19 i Västmanland.

Läs mer här.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: