Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa. Läs mer om de kakor vi använder på arboga.se

Publicerad

Arboga kommun satsar på aktiviteter för motorburen ungdom

I dag, fredag den 21 maj, startar Arboga kommun tillsammans med Svenska kyrkan ett arbete med att skapa aktiviteter för motorburen ungdom. Aktiviteterna startas för att erbjuda en ny typ av fritidsaktivitet för ungdomar med motorintresse.

I Arboga har intresset för Epa- och A-traktorer ökat enormt, precis som på många andra orter runt om i landet. Att ta sig från en plats till en annan och att umgås är den stora behållningen. Även att meka och styla sitt fordon är ett stort intresse. En lagändring under 2020 gjorde att det blev lättare att bygga om vanliga bilar till A-traktorer, något som tros ligga bakom det ökade intresset i hela landet.

Arboga satsar på ledarledda aktiviteter

Arboga kommun väljer att satsa på ledarledda aktiviteter för just denna målgrupp. Aktiviteterna inleds i samarbete med personal från svenska kyrkan.


- Vi har genomfört dialogträffar med ungdomarna på kvällar för att se vad de skulle vara intresserade av att göra, säger Magnus Axelsson, arbetsledare på fritidsgården Gluggen på fritids- och kulturförvaltningen.

Personliga möten med ungdomarna på stan

Dialogträffarna har genomförts ute på stan, på platser där ungdomarna har befunnit sig. Representanter från fritids- och kulturförvaltningen, Socialtjänsten, föreningslivet och säkerhetssamordnare har deltagit under kvällarna. Dialogen har lett fram till att skapa ett koncept där ungdomarna erbjuds att delta i strukturerade och kravlösa aktiviteter där det finns en vuxen närvaro som håller ihop det hela.


- Det ska bli väldigt spännande och roligt att få jobba tillsammans med svenska kyrkan i detta. Vi har tidigare fältat tillsammans, framför allt under skolavslutningar, så det kommer säkert att bli bra. Jag vet att SMK-Arboga står i startgroparna och vill göra aktiviteter för ungdomar. Sen hoppas jag att fler aktörer kan haka på och medverka i detta. Ju fler från vuxenvärden som är med desto lättare är det att nå ut till denna ungdomsrörelse på ett positivt sätt, säger en taggad Magnus Axelsson.

Arbogas förvaltningar samverkar kring förebyggande arbete

Satsningen är en del i det förvaltningsövergripande, förebyggande arbete som görs kopplat till ungdomar. Arbetet samordnas med hjälp av nyckelpersoner inom de olika förvaltningarna och skapar en samverkan över förvaltningarna för att skapa aktiviteter utifrån det nuläge som råder. Andra exempel på aktiviteter som genomförts är trygghetsvandringar med hjälp av föreningslivet, danskurser på Gluggen och ledarutbildningar för unga ledare. Personal inom skola, socialtjänst och fritidsgården har också fått gå igenom utbildningar i våldsprevention, en utbildningsinsats som barn- och utbildningsförvaltningen var samordnare för.


Utöver arbetet med aktiviteter för motorburen ungdom pågår också just nu ett arbete med att skapa ett program för sommarens sommarlovsaktiviteter och ansökningarna för kommunens ungdomsjobb handläggs med hjälp av ett samarbete mellan förvaltningarna.

 

Kvällens arrangemang för ungdomarna sker självklart på ett coronasäkert sätt.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: