Publicerad

Arbogas nya vård- och omsorgsboende är invigt

Under onsdagen invigdes Arboga kommuns nya vård- och omsorgsboende Åspegeln med tal och bandklippning. ”Åspegeln är stort för oss i Arboga. Det är ett boende som vi har väntat på. Det är en del av vår satsning på att utveckla omsorgen i Arboga, säger Marie-Louise Söderström (C), ordförande i socialnämnden.

Det var en varm stämning, trots det kalla vädret, när Åspegeln invigdes under onsdagen. Invigningen skedde under coronaanpassade former med ett mindre antal personer på plats.

 

Monika Bergman, enhetschef för Åspegeln, inledde och hälsade välkommen. På plats för att klippa det röda bandet och hålla invigningstalet var socialnämndens ordförande Marie-Louise Söderström.


- När vi åldras och livet tar en vändning ska vi som kommun kunna erbjuda olika stöd. Åspegeln är anpassat för personer med demenssjukdom. Det är väldigt glädjande att kunna erbjuda dem ett så fint boende med de bästa förutsättningarna till ett gott omhändertagande, säger hon.

Boende med inriktning mot demens

Det nya vård- och omsorgsboendet är beläget strax utanför Arbogas stadskärna med utsikt över Arbogaån från delar av byggnaden. Här finns 80 lägenheter och boendeplatser.


- Jag är jätteglad att vi äntligen har kommit fram till den här dagen då vi får inviga vårt nya vård- och omsorgsboende som är anpassat efter dagens krav. Det är speciellt roligt för våra boende som får en så fin miljö med innergårdar och trivsamma lokaler. Vi har också satsat på digitala lösningar och byggnaden är miljöcertifierad med bland annat solceller på taket, säger Jonna Lindman (M), kommunstyrelsens ordförande.

Innergårdar för avkoppling och träning

Lägenheterna är ljusa och utrustade med ett pentry. Badrummen är rymliga och har höj- och sänkbara toaletter och handfat. I boendet finns gemensamma allrum, tv-rum och hörnrum för att umgås och ordna fritidsaktiviteter. Det finns också ett litet SPA-rum för de boende. All mat som serveras lagas i huset.


Åspegeln har dessutom två innergårdar för promenader och planteringar. Gångstråken är uppvärmda för att kunna användas även vintertid. På innergårdarna finns också hammock och träningscyklar. På balkongerna som vetter ut mot innergårdarna kommer det att ställas ut möbler det går även bra att köra ut en boende i sin säng om så önskas.


- Det känns fantastiskt roligt att få öppna Åspegeln. Det byggt utifrån de boendes behov och det finns många möjligheten till utevistelse, aktiviteter och avkoppling för dem. Våra medarbetare kommer att få en bra arbetsmiljö som är utformad efter dagens sätt att jobba, säger Cecilia von Alten, vård- och omsorgschef i Arboga.

Snart flyttar de boende in

Den 15 mars flyttar de första boende in. Många av de personer som kommer att bo på Åspegeln bor i dag i Arboga kommuns befintliga vård- och omsorgsboende. Några av de som flyttar in är också helt nya. Det är 79 medarbetare som kommer att arbeta på Åspegeln.


Det var i augusti 2018 som det första spadtaget togs och det är det kommunala bolaget Kommunfastigheter i Arboga AB som har varit byggherre och hållit i projektet.


- Vi är väldigt nöjda med att ha levererat ett boende som håller hög kvalitet. Det har också varit en bra respons från vård- och omsorgsverksamheten, vilket är det viktigaste för oss, säger Joel Ganell, projektledare på Kommunfastigheter i Arboga AB.

Ett teamarbete att skapa Åspegeln

Marie-Louise Söderström avslutade invigningstalet med att tacka alla som deltagit i att skapa Åspegeln.


- Ett så här stort projekt är verkligen ett teamarbete. Tack till er alla som på olika sätt har varit delaktiga, säger hon.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: