Publicerad

Färdigvaccinerat på vård- och omsorgsboenden — 96-åriga Ingrid längtar efter distansfri fika

Exempelbild

Hon längtar efter en kaffetår där hon får sitta intill de nära och kära igen. Under februari blev Ingrid en av de första på Arboga kommuns vård- och omsorgsboenden att färdigvaccineras med den andra sprutan. Hon tog därmed ett kliv närmare att få återgå till ett mer normalt liv, även om säkerhetsåtgärderna i verksamheterna fortsätter.

Sedan mitten av januari har arbetet pågått för att säkerställa att de som bor på Arboga kommuns vård- och omsorgsboende samt personer med hemtjänst eller hemsjukvård får vaccin mot coronaviruset, covid-19.

Under vecka sju slutfördes vaccinationsprogrammet som är riktat mot kommunens vård- och omsorgsverksamheter. Viss uppföljande vaccination kommer dock att genomföras för de personer som av olika anledningar, såsom sjukdomstillstånd, inte har kunnat ta vaccinet.

Hoppas på bättre tider

Ingrid, som bor på vård- och omsorgsboendet Trädgården, menar att det gångna året har varit märkligt eftersom kontaktytorna med sina nära och kära har begränsats.

 

– Vi har under hösten och vintern fått tagit emot besök i stora salen, där vi har fått träffas med avstånd. Nu hoppas jag att det blir bättre när vi har fått sprutorna, säger Ingrid.

Känns bra

Ingrid, som fyller 97 år i maj, tyckte vaccinationen var helt problemfri.

 

– Det känns ingenting nu efteråt. Personalen har frågat flera gånger efter sprutan om hur jag mår. Jag har aldrig känt av andra vaccinationer och tror inte på några biverkningar nu heller, säger Ingrid.

Tog beslut efter att ha läst på

Trots att hon nu är vaccinerad var hon först tveksam till om hon skulle ta sprutan, främst på grund av hennes ålder. Men efter att ha läst mer om vaccinationen och metoderna bestämde hon sig för att säga ja.

 

– Vi pratade en del om det här på Trädgården och så har jag läst på lite mera. Jag har läst i tidningarna hur det fungerar. Man får läsa många gånger från olika vinklar för att förstå, säger Ingrid.

Ser positivt framåt

Ingrid längtar tills vaccinationsarbetet har kommit längre och nått ännu fler människor, i resten av samhället.

 

– Jag ser fram emot att få leva och träffas utan att behöva sitta en bit ifrån varandra med distans. Jag längtar efter att få dricka en kaffetår där vi är intill varandra vid mitt egna bord, säger hon.

Har du något du vill hälsa till allmänheten?

– Ja alla får lugna sig med att besöka äldreboenden. Men det kommer bli väldigt trevligt när de också har fått sina sprutor, säger Ingrid.

Se sommarens videointervju

Under sommaren intervjuades Ingrid om de första månaderna under coronapandemin. Den kan ni se nedan.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: