Publicerad

Exempelbild

Anders Eriksson är en Arbogaambassadör

Nu som då är hemmaklubben Arboga Atletklubb hans bas och fortfarande brinner brottaren Anders Eriksson lika mycket för sin sport nu som tidigare.

Under sin glansperiod under 1980-talet, med flera landslagsuppdrag, tog han medaljer i alla valörer som ungdom, junior och senior och inte minst guld och silver i VM för ungdomar.

- Närheten och tryggheten i Arboga är något väldigt positivt för våra brottarungdomar, säger han. Närheten till vår träningslokal och ja, närheten över huvud taget i Arboga.

Som aktiv ledare och tränare i brottarklubben är han en av många eldsjälar i Arbogas föreningsliv. Han berättar om Atletklubbens breda verksamhet och det hörs att han gör det med stolthet.

- Det är oerhört viktigt att det finns fysisk aktivitet för barn och ungdomar, säger han. Det är viktigt för utvecklingen mot att bli vuxen med både fysisk aktivitet och gemenskapen man får i föreningslivet.

en med både fysisk aktivitet och gemenskapen man får i föreningslivet.

Klubb med anor

Arboga Atletklubb är en klubb med anor, bildad 1932 och har genom åren haft många brottare på elitnivå. Klubben har närmare 150 mästerskapstitlar och ett 20-tal internationella medaljer. Bland höjdpunkterna är Leif Anderssons EM-guld i grekiskt-romersk stil 1973 och Anders Erikssons fristilsguld i ungdoms-VM 1980.

Förutom det har klubben två titlar i det så kallade A-Fyrstads, som rankas som svenskt klubbmästerskap.

Från schack till brottning

Anders kom i kontakt med brottningen faktiskt via schackklubben. I schacklokalen var det tyst och stilla, bara klockorna som tickade. I lokalen intill var det ett fasligt tjohej. Anders gläntade på dörren och såg den febrila aktiviteten i brottarlokalen och blev direkt tagen.

- När man är ung vill man att det händer saker hela tiden. Brottningen var sådan och det passade mig precis.

Det var tidigt 1970-tal och ett decennium senare var han en av klubbens mest framgångsrika brottare. Nu är han 56 år gammal och har den aktiva brottarkarriären bakom sig. Men han är fortfarande mycket aktiv i klubben, på många sätt.

- Vi har stark organisation med hög kompetens och engagemang, säger Anders Eriksson.

Från brottarlekis till PRO och Sega gubbar

Brottarlekis är den yngsta gruppen där barn tränar tillsammans med en vuxen. Brottarskolan är för barn från 7år upp till 14 år. Nybörjargrupperna lockar många barn. Brottarskolan har lockat ett 40-tal deltagare och Brottarlekis är nästan lika stor, 20–30 deltagare. Klubben hyser också gruppen Sega Gubbar som träffas för att träna styrketräning och ha trevligt tillsammans och har också ett samarbete med PRO. Anders är även involverad i Tävlingsgruppen och elitträningen av VM- och OS-hoppet Pontus Lund.

Dessutom är han osteopat och också tränare på det brottningsgymnasium med riksintag som finns i Arboga. Unga brottare från hela landet bor på internat i Arboga medan de går på gymnasiet och tränar brottning på skoltid.

- Det är inte långt till något i Arboga vilket är jättepositivt för alla ungdomar. De har nära till brottarlokalen i Sturehallen och förresten nära till allt.

- Klubben har både en bredd och ett djup och båda är viktiga, säger Anders Eriksson.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: