Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa. Läs mer om de kakor vi använder på arboga.se

Publicerad

Möt kommunstyrelsens nya ordförande Jonna Lindman

Jonna Lindman (M) valdes till kommunstyrelsens ordförande vid kommunfullmäktiges sammanträde den 22 oktober. Den 1 december efterträder hon Anders Röhfors som har haft posten sedan 2016. Jonna Lindman är stolt över att ha fått förtroendet.
– Det ska bli jättekul och väldigt spännande att få leda Arbogas kommunstyrelse in i framtiden, säger Jonna Lindman

Kommunstyrelsens nya ordförande är född i Mariehamn på Åland men kom som 2,5-åring till Arboga. Som elvaåring började Jonna Lindman att arbeta på sin fritid och sålde då morgontidningar på söndagarna. När hon var 20 år flyttade hon till Stockholm, och började jobba för Stockholmspolisen.


– Efter några år gick dock flyttlasset tillbaka till Arboga, när jag tillsammans med min syster började driva en klädbutik. Senare drev jag även en restaurang i Arboga, säger Jonna Lindman.

Kärlek till hemstaden

Jonna Lindman menar att hon känner stor kärlek till hemstaden som hon vuxit upp och verkar i.


– Det bästa med Arboga är kombinationen av vår pittoreska stadskärna och vår fina landsbygd med naturen så nära inpå. Samtidigt är Arbogaborna kända för att vara trevliga. Att vi har så goda kommunikationer är ju också ett stort plus, säger hon.


Hon har haft flera olika anställningar, bland annat inom försvaret och logistikbranschen men har även arbetat som lärare på Götlunda skola.

Intresset för politik sedan barnsben

Sedan 18 år tillbaka har hon haft politiska uppdrag i kommunen. Då startade hon som ersättare i socialnämnden. Intresset för politiken har alltid funnits vid hennes sida.


– Jag har alltid varit politiskt intresserad, även som barn. Diskussionerna vid middagsbordet var högljudda och intressanta. Min pappa var politiskt aktiv i många år och min mans farfars far var statsminister Arvid Lindman. Vår familj har fått politiken från båda sidor, säger Jonna Lindman.


Sedan fyra år är hon gruppledare för Moderaterna i Arboga.

Ledarskapet av stor vikt

Jonna Lindman menar att ett gott ledarskap är en av de viktigaste egenskaperna för att lyckas som kommunstyrelsens ordförande. Det är ett ansvar som hon ser fram emot att axla.


– Jag är väldigt tydlig och har en positiv attityd. Jag leder genom mod och vågar ta beslut men framför allt är jag bra på att skapa en vi-känsla. Vi ska göra det här jobbet för Arboga tillsammans, säger hon.

De största utmaningarna

Det viktigaste frågorna för Arboga är enligt Jonna Lindman ekonomin och tillväxten.


– Jobb, jobb, jobb är en av de största och viktigaste utmaningarna för Arboga. Vi måste få fler i arbete för att klara vår framtid. Även skola och utbildning är avgörande för hur vi lyckas och då är en ny Gäddgårdsskola viktigt att få på plats, säger hon.


Ytterligare en utmaning som Jonna Lindman ser är att få fler att engagera sig politiskt.


– Det är en utmaning som vi delar med ett flertal politiska partier. Hur kan vi få fler personer att engagera sig och ta politiska uppdrag? Det är något vi måste lösa tillsammans, säger hon.

”Måste vara modiga”

Jonna Lindman tycker att Arboga behöver utvecklas på flera sätt och att ett brett samarbete är vägen framåt.


– Vi behöver ständigt arbeta med utveckling på olika plan för att göra Arboga attraktivt för våra kommuninvånare. Det handlar om att skapa kvalitet för de som redan bor här och samtidigt locka nya människor. Vi måste vara modiga och tänka nytt, ta till oss hur andra har lyckats. Det gäller att vi samarbetar i kommunen men även med organisationer, näringsliv och andra kommuner, säger hon.


Jonna Lindman nämner några fler frågor som hon anser är viktiga för utvecklingen av Arboga.


– Vi måste göra bredband tillgängligt för alla kommuninvånare och vi behöver göra stadskärnan ännu mer attraktiv och tillgänglig. Vi behöver få fram mer ny byggklar mark för både bostäder och företagsetableringar, säger hon.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad:

Kontakt och öppettider

Telefon: 0589-870 00
E-post: arboga.kommun@arboga.se

Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga
Besöksadress: Smedjegatan 5

Organisationsnummer 212000-2122

Öppettider och telefonnummer