Publicerad

Arboga bibliotek firar 50 år!

Exempelbild

Under jubileumsveckorna är det nyinvigning av barnavdelningen som har gjorts om till bibliotekets 50-årsfirande.

I år firar Arboga stadsbibliotek 50 år i huset på Kapellgatan 19 B. Under 3 veckor, med start den 12 oktober, blir det jubileumsfirande med allt från barnteater till musik, författarbesök, quiz och pyssel. Vi passar också på att ha en invigning av vår barnavdelning som har gjorts om. Varmt välkommen!

- Arboga bibliotek står för livsrikedom och demokrati. Här finns kultur och kunskap för alla, i alla åldrar genom hela livet, säger bibliotekschef Kajsa Fex Fritz.

Kajsa Fex Fritz.

För 50 år sedan flyttade Arboga stadsbibliotek in i de nybyggda lokalerna på Kapellgatan. Tidigare hade biblioteket huserat i Stadsgården, nuvarande Café Centrum, men på grund av trångboddhet och förändringar i takt med samhällets behov, flyttades biblioteket till sin nuvarande adress.

- Det har hänt mycket sedan biblioteket flyttade in. Biblioteket är nu såväl stadsbibliotek, skolbibliotek som medborgarkontor. Dessutom ordnas konstutställningar, föreläsningar och många föreningsaktiviteter i våra lokaler på Kapellgatan, säger Kajsa Fex Fritz.

Spännande föreläsningar och roliga barnaktiviteter

Under jubileumsveckorna, den 12–30 oktober, händer det mycket spännande på biblioteket för både stora och små. Det blir bland annat barnteater om Gruffalon, författarbesök med Karin Smirnoff, föreläsning med författaren och journalisten Po Tidholm, pyssel och tecknarverkstad och sagostunder för de minsta. Allt är anpassat till rådande restriktioner med anledning av Coronapandemin.

Invigning av barnavdelningen

Måndagen den 26 oktober, på Barnrättsdagen, blir det ny-invigning av bibliotekets barnavdelning som har gjorts om. Den har delats in i mindre hörnor för läsning, studier och pyssel.


- Inredningen är en kombination av retromöbler och nya möbler, och en del lösningar är direkt återbruk av äldre inredning som sparats i källaren, säger Kajsa Fex-Fritz.

Från Arboga bibliotek tidigt 1970-tal. Fotograf: Sune Sundahl

Rustika hyllor har lagats och Bumlinglampor i 70-talsfärger har dammats av och fått nytt liv. De yngsta barnen får ett nytt, färggrant sagotält. Tonåringarna får nya soffor och det fina skolbiblioteket finns givetvis kvar.


- Vi hoppas att barn, unga och vuxna ska trivas här och känna sig inspirerade till kreativitet och lärande. Vår förhoppning är att biblioteket har betydelse för Arbogaborna genom hela livet, säger hon.

Det här händer under jubileumsveckorna

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: