Publicerad

Så coronaanpassas vuxenutbildningens verksamhet

Under vårterminen genomfördes all undervisning i Arboga kommuns vuxenutbildning på distans via webben. Nu startar utbildningarna igen fast då med nya förutsättningar och rutiner för att förhindra smittspridning av coronaviruset covid-19.

Sedan Folkhälsomyndighetens direktiv i mars genomfördes all utbildning inom vuxenutbildningen under vårterminen på distans via webben. Den 16 juni kom myndigheten med nya direktiv som innebär att verksamheten nu får ta emot elever i undervisningssalarna.

Ska vara tryggt

Nu när verksamheterna startar upp igen så anpassas undervisningen för att förhindra smittspridning. Bland annat har klassrummen märkts upp med antalet tillåtna elever, datorer spritas efter varje lektion och schemaläggningen har gjorts så att elever inte börjar och slutar samtidigt.

 

– Det ska vara tryggt för både elever och lärare att vara här. Därför har vi tagit fram flödesscheman för att inte ta in för många elever åt gången. Vi har även märkt ut vart eleverna får sitta och tagit bort vissa stolar för att öka avstånden, säger Ewa Hedström, som är verksamhetschef för vuxenutbildningen.

Inte fler personer än nödvändigt

Ewa Hedström fortsätter;

– Eftersom vårens distansundervisning fungerade bra väljer vi att fortsätta med merparten av undervisningen på distans även under hösten, säger hon.

 

De drop-in-tider som tidigare fanns till studievägledare har också tagits bort och ersatt med tidsbokning. Detta för att undvika att inte fler personer än nödvändigt vistas i lokalerna.

 

Fakta om vuxenutbildningarna i Arboga

SFI (Svenska för invandrare) Komvux, Pedagogspåret, Lärvux och Yrkeshögskolan är de utbildningsformer som idag drivs i Arboga kommuns regi. Undervisningen sker på Högskolecentrum och på övervåningen i fd. Engelbrektsskolans lokaler. Drygt 400 elever deltar idag i någon av vuxenutbildningens verksamheter.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: