Publicerad

Nu har Skogsgläntans förskola öppnat

I måndags var det premiär för Arbogas nya förskola Skogsgläntan. ”Det har varit en jättebra start. Barnen tycker att det är väldigt roligt och är nyfikna på den nya miljön.”, säger pedagogen Elisabeth Fagernäs.

Det har gått några dagar sedan öppningen av Skogsgläntan när vi besöker avdelningen Grodden. I ett av samlingsrummen leker Olivia 4 år, Maximilian 5 år och John 5 år. Barnen har tidigare gått tillsammans på Sörgårdens förskola med pedagogen Elisabeth Fagernäs.

Exempelbild

Elisabeth Fagernäs

- Det här är lite av en upptäckarvecka för alla. Det är jättekul att se barnens respons. Ibland vill de knappt gå hem, säger hon.


Elisabeth fortsätter;


- Vi har fått positiv respons från många föräldrar också. Flera tycker att avdelningarna har en mysig känsla.

Upptäckarglädje i den digitala studion

Olivia 5 år.

Förskolan består av fem avdelningar som är uppdelade i mindre grupper. Varje avdelning har flera lekrum och samlingsrum samt kök, kapprum och toaletter. I förskolan finns det också gemensamma ateljéer där barnen kan pyssla och skapa.


När vi kommer in i den digitala ateljén sätter Olivia, Maximilian och John genast igång att experimentera. De tar fram kuber, skapar mönster på ljusbordet och utforskar de droppande regnbågsglasen.


- Titta på ditt öga. Det blir jättestort, säger Olivia och håller upp ett förstoringsglas mot Elisabeth.


I den digitala ateljén kommer barnen också bland annat att fördjupa sig i programmering med hjälp av en Blue-Bot som är en golvrobot. De kommer också att lära sig mer om andra digitala verktyg.

Cykelgården är poppis bland barnen

Ute på cykelgården är det full fart. Olivia, Maximilian och John pekar förtjust på alla trafikskyltar och visar vilken väg barnen kan cykla.


- Kom ska jag visa hur man tankar, säger John och kör mot tankningsstationen.


Maximilian följer med och kör sedan fram till en stoppskylt.


- Här får man stanna och vänta, säger han.

Maten lagas på plats

Mitt i förskolan finns ett stort gemensamt utrymme som kallas Hjärtat. Hjärtat är en mötesplats för de olika avdelningarna med en liten scen, ett bibliotek och en matsal. I matsalen äter de äldre barnen, de yngre äter på sina avdelningar.


Förskolan har ett eget tillagningskök och där lagas maten på plats. Ann-Catrin Klingstedt, som är köksmästare, berättar engagerat om det moderna köket, om att barnen är deras gäster och samarbetet med alla kollegor. I köket finns det stora fönster mot utegården.


- Vi har en fantastisk utsikt. Ibland kikar barnen in när vi lagar mat, det är roligt, säger hon.

Roligt med positiv respons

- Allt är inte på plats än och vi kommer säkert att få skruva på rutiner, men det är glädjande att vi har fått så fin respons, säger Elisabeth.


I utformningen av förskolan har pedagogerna varit med redan från start.


- Det finns ett pedagogiskt tänk i allt som skapats. Det ska vara intressant och utvecklande för barn i alla åldrar att gå här. Det hoppas jag att både barn och föräldrar upplever.


Förskolan har flera mindre utegårdar, likaså flera mindre rum i innemiljön. På så sätt kan barnen delas upp i mindre grupper, vilket Skolverket rekommenderar.

Mycket kompetens under samma tak

I och med att det finns flera avdelningar i förskolan är det lättare för medarbetarna att hjälpas åt.


- Alla är duktiga på olika saker och jag tror att man ökar kvaliteten nu när vi har så mycket kompetens under ett och samma tak, säger Elisabeth.


Hon berättar att de kommer att arbeta kontinuerligt med att utöka det kollegiala lärandet mellan kollegorna på förskolan.


I början av sommaren var det smygpremiär då förskolan höll öppet under drygt två veckor. Det har varit positivt inför veckans premiär, menar Elisabeth, då de haft möjlighet att provöppna i liten skala.

Film för att visa förskolan

Den ursprungliga planeringen var att ha öppet hus för allmänheten, men i och med covid-19 är det i nuläget inte möjligt. Därför kommer en film om den nya förskolan att tas fram. För barnen blir det en invigning längre fram.

Exempelbild

Det är Kommunfastigheter i Arboga AB som har ansvarat för byggnationen av Skogsgläntans förskola.

- Vi är jätteglada är projektet är klart och att förskolan har öppnats enligt den tidsplan som vi har haft. Vi är nöjda med resultatet både när det gäller kvalitet och funktion, säger vd Patrik Ahlberg.

 

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: