Publicerad

Ny lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen

Från och med den 1 juli 2020 ansvarar kommunerna för tillsyn över serveringsställen enligt lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

Tillsynen omfattar enbart inrättningar där det bedrivs näringsverksamhet som består i att servera mat eller dryck till allmänheten och där möjlighet ges till förtäring på stället, exempelvis restauranger, barer, kaféer och konditorier.


Lagen innebär också att kommunen kan fatta beslut om förelägganden och förbud om det behövs för att lagen ska följas. Kommunen får också möjlighet att stänga serveringsställen om lagen inte följs. I Arboga kommun är det Västra Mälardalens Myndighetsförbund som ansvarar för tillsynen.

Tidigare har det varit regionens smittskyddsläkare som beslutat om en eventuell stängning.

Lämna tips om trängsel på serveringsställen i Arboga kommun

Om du upptäcker trängsel på en restaurang eller servering kan du lämna ett klagomål till Västra Mälardalens Myndighetsförbund.

Den nya lagen som börjar gälla 1 juli innebär att serveringar bland annat måste utforma sina lokaler så att trängsel inte uppstår. Du som gäst ska kunna hålla ett säkert avstånd till andra.

Så lämnar du ett klagomål

Du kan lämna ett klagomål till Västra Mälardalens Myndighetsförbund via vårt formulär.

Du kan lämna ett anonymt klagomål. Tänk på att inte uppge ditt namn eller dina kontaktuppgifter om du vill vara anonym.


Klagomål på andra platser än serveringsställen som erbjuder möjlighet till förtäring på plats kan inte hanteras av Västra Mälardalens Myndighetsförbund.

Vad händer sen?

Västra Mälardalens Myndighetsförbund kontaktar eller besöker verksamheten för att kontrollera att de följer lagen. Upptäcks brister så pratar vi med verksamhetsutövaren om deras rutiner och diskuterar hur de kan åtgärda bristerna. Om verksamheten inte åtgärdar bristerna eller om trängseln är allvarlig kan vi besluta om föreläggande eller att stänga verksamheten.


Har du frågor kan du kontakta Västra Mälardalens Myndighetsförbund på miljo.bygg@vmmf.se eller på telefon 0589-67 02 00.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: