Publicerad

Så kan boende på äldreboenden träffa nära och kära under besöksförbudet

Exempelbild

Trädgårdens äldreboende har skapat möjligheter för säkra och trygga träffpunkter utomhus för besök hos närstående på boendet.

Arboga kommun arbetar för att boende på äldreboenden ska kunna träffa sina anhöriga på ett säkert sätt, trots besöksförbudet. Det handlar om att skapa säkra och trygga mötesplatser utomhus där de äldre kan träffa sina nära och kära.

Att inte få träffa sina anhöriga har påverkat många och kan skapa en längtan och saknad. För anhöriga innebär besöksförbudet även att de inte på samma sätt kan finnas där för att muntra upp och ge stöd.

 

En viktig del i att kunna upprätthålla skyddet av de som bor på äldreboenden, är att hantera risken för ensamhet och känslan av social isolering.

 

- Vi ser hela tiden över möjligheter och lösningar för att uppnå en så normal tillvaro som möjligt utifrån rådande rekommendationer och förbud. Det är viktigt för oss att våra boende och anhöriga kan ha kontakt och känna trygghet, säger Cecilia von Alten Brandt, vård- och omsorgschef.

 

Om situationen inte medger att den boende förflyttar sig utanför boendets lokaler får personalen och de anhöriga hjälpas åt att hitta sätt att träffas som är säkra och praktiska. För en del personer kan olika tekniska lösningar underlätta situationen, till exempel en mobiltelefon eller surfplatta som är förberedd för videosamtal.

 

Om boendet har tillgång till uteplats eller dylikt kan man träffas i anslutning till den, så länge man håller sig på behörigt avstånd från varandra.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: