Publicerad

Badsäsongen är igång – så har Ekbacksbadet coronaanpassats

Ekbacksbadets utomhusbassäng

Ekbacksbadets utebad har varit öppet en dryg vecka. Det har varit en lyckad start, även om det har varit ganska lugnt med besökare. Flera åtgärder har gjorts för att göra badet tryggt och säkert för att minska smittspridningen av coronaviruset.

Badet har anpassat sig efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska spridningen av coronaviruset. Personalen har jobbat med åtgärder för att kunna ta emot badgäster på ett tryggt och säkert sätt. Bland annat finns information uppsatt på entrédörrarna, i omklädningsrummen och runt om på utebadet. Vartannat skåp är låst i omklädningsrummen så det inte blir för trångt och gästerna uppmanas att duscha och byta om hemma om det är möjligt.


- Om vi får många besökare samtidigt kan vi öppna en entré till. Vi öppnar även en till en cafeteria. Vi vill dock uppmärksamma besökarna att de endast kan betala med swish vid den extra entrén och cafeterian, säger Maria Jonsson, badchef på Ekbacksbadet.

Fler åtgärder för att minska smittspridning

I cafeterian säljs godis och fikabröd i färdiga förpackningar, så att det även där minskar smittspridningen. Skulle det bli för många besökare på området har verksamheten möjlighet att vidta ytterligare åtgärder.


- Blir det många gäster samtidigt kan vi stänga badet innan det blir för trångt, av säkerhetsskäl. Det får inte att vara för många samtidigt, säger Maria Jonsson.

Vad kan du som badgäst göra?

Vi alla måste hjälpas åt för att minska smittspridningen. Som gäst måste du själv göra en riskbedömning så det känns säkert för dig och din familj.

  • Känner du dig sjuk ska du stanna hemma, oavsett vad det beror på.
  • Var noga med att hålla avstånd till andra besökare.
  • Tänk på att vara noga med att tvätta dina händer.
  • Hjälp oss i vår arbetsmiljö och betala gärna med kort eller swish i den mån du kan. I ordinarie entré går det även bra med kontanter.
  • Håll dig uppdaterad om rekommendationer och direktiv från myndigheterna.

Vattengympa och crawlkurser utomhus

I år erbjuder Ekbacksbadet pass med vattengympa och crawlkurser i utebassängen. Det går att genomföra eftersom bassängen är stor och det finns gott om utrymme att sprida ut sig.

Fakta om virus

Virus kan inte föröka sig i bassängvatten. De kan endast föröka sig i celler, till exempel i människor eller djur. Infektionsförmågan avtar snabbt i bassängbadvatten genom att virus dör av desinfektionsmedel eller späds ut. Virus smittar huvudsakligen direkt från person till person i samband med bassängbad. Därför är bassängbad inte mer förknippade med virussmitta än andra miljöer där många människor vistas. Virus ingår inte heller i en rutinmässig kontroll. Det kan möjligtvis bli aktuellt i speciella fall, till exempel för att spåra en smittkälla.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: