Publicerad

Barnen på förskolan skapade animerade filmer

Under ett läsår har förskolebarn och pedagoger i Arboga arbetat med animering genom projektet Skapande förskola. ”Barnen är väldigt fascinerade av vad de själva skapat, och förstår ganska snabbt att det de ser på filmen inte är verklighet. Det är en häftig insikt!”, säger Lina Ricklund, filmlärare på Kulturskolan.

Olika digitala verktyg används i undervisningen på förskolorna i Arboga. Några förskolor hade sedan tidigare börjat med animering och fått en första introduktion av Lina Ricklund som är filmlärare på Kulturskolan i Arboga. Det var uppskattat av både barn och pedagoger. För att utveckla arbetet uppstod tanken att söka stadsbidraget Skapande förskola. Bidraget syftar till att integrera konst och kultur i förskolan och att barn ska få större möjligheter till eget skapande genom professionell kultur. Kommunen beviljades bidraget och det genomfördes kompetensutveckling för pedagogerna och samarbetet med Lina Ricklund utökades till samtliga förskolor i Arboga.

Barnen har filmat egna lerfigurer

I ett helt läsår har nu Lina Ricklund från Kulturskolan träffat barn och pedagoger på förskolorna i Arboga. De har tillsammans diskuterat och arbetat att synliggöra olika projekt genom animering.

Barnen har skapat egna lerfigurer och valt saker på förskolan som de sedan har filmat med hjälp av ”stop motion”. De tar en bild, flyttar figurerna och tar nästa bild. Resultatet blir att det ser ut som om figurerna rör på sig.


- Det finns en magi i att visa något som inte finns i verkligheten. Barnen är väldigt fascinerade av vad de själva skapat, och förstår ganska snabbt att det de ser på filmen inte är verklighet. Det är en häftig insikt!, säger Lina Ricklund.

Snart är det dags för premiärvisning

Vid avslutningen på höstterminen ordnades premiärvisning av barnens animerade filmer på biografen. Barnen fick popcorn och det var väldigt festligt.

Med anledningen av inte samla större grupper kommer vårens premiärvisning under vecka 24 att ske på respektive förskola. Det kommer förstås att firas festligt.


- Det har varit väldigt uppskattat av både pedagoger och barn att Lina kommit ut till förskolorna och delat med sig av sina kunskaper gällande animering, säger Jatta Norberg, rektor för område Mitt i Arboga.

 

Hon fortsätter:

 

- Det är ett fantastiskt användbart verktyg i allt projektarbete på förskolorna. Animering möjliggör en mångfacetterad undervisning där fantasi, samarbete och praktiskt arbete möter digitalisering.  

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: