Publicerad

Arboga nomineras till pris i White Guide Junior

Exempelbild

För tredje året i rad nomineras Arbogas skolmåltider i tävlingen White Guide Junior. Ett av priserna går till Årets mest hållbara skolmatskommun i landet. Tio kommuner nomineras i kategorin och Arboga är en av dem.

- Det känns fantastiskt att kommunen har blivit uppmärksammad även i år. Det är ett fint kvitto på att det arbete vi och även hela kommunen gör i relation till skolmåltider gett resultat, säger Elin Pettersson, biträdande kostchef.


Tävlingen om Årets mest hållbara skolmatskommun syftar till att lyfta goda exempel på kommuner runt om i landet där hållbarhet och skolmat går hand i hand i hela skolmatskedjan. Priset grundar sig på fyra områden; klimat, schysst mat, matsvinn och att öka kunskapen om hållbar mat.

Satsar på mer svenska produkter och minskat matsvinn

I kostenhetens arbete står hållbarhet ständigt i fokus. Det genomsyrar allt från upphandling till val av produkter, samarbete med skolan och den dagliga kontakten med eleverna i skolrestaurangerna.


Tanken och målet är att val av produkter ska vara schyssta både utifrån hälsa, miljö- och klimataspekter, även för den som framställt produkten eller råvaran. Verksamheten arbetar också för att främja den svenska livsmedelsproduktionen, succesivt öka andelen ekologiskt samt minska matsvinnet och klimatpåverkan från måltiderna.

Att prata om mat är en viktig del av lärandet

- Skolmåltiden är en del av det livslånga lärandet och så också en del av undervisningen i skolan. Lärandet kring mat och måltider är en viktig del, inte bara ur perspektivet att den ska vara näringsriktig och god, utan att den även främjar hälsan för både individen och planeten, säger Elin Pettersson.


Att prata om mat och var den kommer ifrån och vad kroppen behöver för att må bra är en viktig del av lärandet för barn och elever för att må bra även i framtiden. Då är det också viktigt att introducera och uppmuntra till att prova nya livsmedel på ett lekfullt sätt och att det får ske långsamt.


- Det här är tredje året vi är nominerade, vilket är jätteroligt. 2018 kom vi på sjunde plats och förra året på en hedrande fjärde plats, säger Elin Pettersson.

Årets Hållbara Skolmatskommun 2020 – här är nomineringarna

Följande kommuner i Sverige kommer att placera sig på plats 1-10 när White Guide Junior avgörs den 15 september 2020.


Nominerade Årets Hållbara Skolmatskommun 2020, utan inbördes rangordning.

  • Arboga
  • Borlänge
  • Gnosjö
  • Haninge
  • Sigtuna
  • Strängnäs
  • Sundsvall
  • Vaxholm
  • Växjö
  • Örebro

Årets Hållbara Skolmatskommun presenteras i samarbete med WWF, Världsnaturfonden.

Fakta White Guide Junior och White Guide Senior

White Guide Junior och White Guide Senior är en tävling i Sverige som bedömer kvaliteten i den offentliga gastronomin. Förskolor,skolor  och seniorboenden kan tävla i en rad olika kategorier. Juryn bedömer smak och näring, måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, kommunala satsningar, hållbarhet och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för matgästerna. Totalt är drygt 250 förskolor, skolor och seniorboenden testade under det senaste året.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: