Publicerad

Arboga kommun får högt betyg i företagsklimat – igen

Exempelbild

Under 2019 fick Arboga kommun sitt högsta betyg någonsin när det kommer till hur företagarna upplever företagsklimatet. Nu har årets resultat släppts och Arboga ligger kvar på samma nivå med en liten ökning.

Varje år genomför organisationen Svenskt näringsliv en attitydundersökning som mäter och sätter fokus på hur företag upplever företagandet i sin stad. Arboga ligger fortsatt över riksgenomsnittet med det sammanlagda betyget på 3,57. Det är en liten ökning från förra året då betyget var 3,55. Tobias Gillberg, näringslivschef i Arboga kommun, gläds över resultatet.

 

– Vi håller en fortsatt stabil nivå vilket är bra. Samtidigt fortsätter också arbetet med att hela tiden förbättra och anpassa oss efter företagens behov. Då är den här attitydundersökningen ett av flera hjälpmedel för att hitta förbättringsområden, säger Tobias Gillberg.

Förbättrat företagsklimat

I undersökningen får företagarna svara på frågor om olika områden. Arboga kommun håller samma nivå eller ökar på områden som tillgång till kompetens och tillgång till infrastruktur såsom tåg, vägar och flyg. Även tillgång mobilnät och bredband samt tillämpning av kommunens lagar och regler får bra betyg. Många av de som har svarat upplever att företagsklimatet har förbättrats de senaste fem åren. Enligt undersökningen säger företagarna att de får god kunskapsförmedling om kommunens verksamheter men säger sig samtidigt vilja ha mer information till företagen.

Flera förbättringsområden

När det kommer till service och bemötande gentemot företagen sker en viss minskning i betyget. Även samverkan mellan skola och företag får lägre betyg, något som följer rikssnittet. Ett till förbättringsområde som synliggörs i rapporten är åtgärder för minskad brottslighet och ökad trygghet.

 

– De områdena behöver vi givetvis analysera och kika närmare på för att kunna sätt in rätt åtgärder. Vi genomför redan aktiviteter som är kopplade till flera av dessa områden men som kanske inte har hunnit slå igenom fullt ut. Inom ökad trygghet och minskad brottslighet har vi ett viktigt pågående arbete som inte får stanna av, säger Tobias Gillberg.

 

I september släpper Svenskt näringsliv en sammanlagd ranking över företagsklimatet i Sveriges alla kommuner.

 

Läs mer om undersökningen här:

https://www.foretagsklimat.se/

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: