Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa. Läs mer om de kakor vi använder på arboga.se

Publicerad

50 000 kronor i stöd för projekt med unga på Vasagymnasiet

Vasagymnasiets enté

Projekt tolka på Vasagymnasiet får 50 000 kronor från Olof Palmes minnesfond.

Projekt tolka är ett projekt där unga leder unga och fokus ligger på personlig utveckling i utmanande miljöer. Nu har Olof Palmes minnesfond beviljat 50 000 kronor till projektet. Det gör det möjligt för eleverna som deltar i projektet att åka på en resa.

Elever som läser kursen Idrott 2 på Vasagymnasiet har fått omsätta de kunskaper de tagit till sig i sin utbildning i praktiska moment under året.

Genom att blanda elever som läser kursen Idrott 2 med elever från språkintroduktionsprogrammet har ett djupare kunskapsutbyte skapats i skolan. Utbytet mellan eleverna är det viktiga i projektet. Vinster både i språkkunskaper och förståelse för andra människor och kulturer görs genom att blanda grupperna.


- Vi tror på att det här är både integration och personlig utveckling på riktigt, säger Helena Engström, lärare och en av initiativtagarna till projektet.

Stor utveckling med projektet

Idén uppkom när en elev som tidigare läst Språkintroduktionsprogrammet och Handelsprogrammet på Vasagymnasiet valde att läsa kursen Idrott 2. Utvecklingen för den eleven var stor. Det skapade en vilja att utveckla ett projekt där eleverna i kursen Idrott 2 fick utveckla sitt ledarskap, fördjupa sina kunskaper och samtidigt öppna upp världen av friluftsliv för eleverna i språkintroduktionsprogrammet.

Eleverna delar kunskaper med varandra

Under vintern och våren har projektet börjat ta form och en mängd olika aktiviteter genomförts. Eleverna har delat kunskaper med varandra och skapat nya möten mellan människor.


- Vi har testat alla möjliga olika saker, bland annat orientering, skidåkning och skridskoåkning. Det har varit jättekul och vissa av eleverna har aldrig tidigare haft på sig ett par skidor, säger Henrik Åsberg, lärare och initiativtagare.

50 000 kronor har beviljats till en resa

Vissa av aktiviteterna har genomförts tillsammans med föreningslivet.

Projektet har sökt projektpengar tillsammans med Fritids- och kulturförvaltningen. Nu har Projekt tolka beviljats 50 000 kronor från Olof Palmes minnesfond för att kunna genomföra en resa och sätta ihop de olika momenten som de har tränat på. I och med utbrottet av Coronaviruset kommer planeringen för resan att ses över. Hur och när en resa kan genomföras går inte att säga i dagsläget utan riktlinjer från regering och Folkhälsomyndigheten får fortsatt styra hur resande kan se ut framöver.

Projektet väntas växa och utvecklas

Förhoppningen är att kunna fortsätta vidareutveckla projektet och det finns en önskan om att koppla på fler föreningar i projektet.


- Vi kommer fortsätta söka pengar och vi kommer fortsätta utveckla projektet så länge det går. Att få se glädjen och engagemanget hos eleverna är helt obetalbart, säger Helena Engström.

 

Vill din förening veta mer om projektet? Kan det vara något som är intressant för er? Ta kontakt med föreningskonsulent Måns von Stedingk via e-post mans.vonstedingk@arboga.se eller telefon 0589-871 56.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: