Publicerad

Restauranglunch populärt bland Arbogas elever

Från och med den 20 april har Arboga kommun erbjudit skollunch från lokala restauranger och kaféer till gymnasieelever som nu studerar på distans. Satsningen har varit uppskattad både bland elever och hos de aktörer som driver restauranger och kaféer. Under första veckan delades närmare 1500 luncher ut.

Med anledning av regeringens rekommendationer är Vasagymnasiets lokaler tillfälligt stängda för undervisning och eleverna får i stället distansundervisning. För att säkerställa att eleverna får en bra lunch och samtidigt stötta det lokala näringslivet har Arboga kommun beslutat att eleverna kan hämta take-away-lunch på stadens restauranger och kaféer.

Cirka 300 lådor om dagen

Bland Arbogas cirka 30 matställen är hela 24 med och erbjuder ett mycket varierat utbud till en kostnad av 65 kr. Under första veckan delades 1491 luncher ut vilket innebär cirka 300 dagligen – med mycket stor spridning bland stadens alla restauranger och caféer. För att även underlätta för de elever som bor utanför staden kan flera lunchlådor hämtas ut åt gången medan vissa av verksamheterna också erbjuder hemkörning. Andra veckan hämtades 1377 luncher men då var det en helgdag den veckan vilket gjorde att det blev färre totalt sett.


– Resultatet är glädjande. Det har varit en del arbete med att finslipa detaljerna under första veckan men på det hela taget så har det flutit på mycket bra. Speciellt med tanke på hur många elever som har kunnat ta del av erbjudandet, säger Arboga kommuns näringslivschef Tobias Gillberg.

Nöjda elever

Två elever som tagit del av luncherbjudandet från de lokala köken är Filip Norgren och Lovisa Ekstrand.


– Jag tycker det är jättebra med take-away-luncherna. Jag har testat olika restauranger och kaféer och vid fint väder passar jag på att sitta ute och äta, säger Filip Norgren som studerar på Carlforsska gymnasiet Västerås.


– Det är jättebra. Vi testar nya matställen och kommer ut varje dag, säger Lovisa Ekstrand som läser på Grillska Gymnasiet Västerås.

Så går det till

Erbjudandet gäller för alla gymnasieelever som är folkbokförda i Arboga, det vill säga även de som normalt studerar i en annan stad. Sammanlagt rör det sig om cirka 560 elever. Alla Arbogas restauranger och caféer har fått erbjudande om att delta.


Eleverna får en QR-kod skickad till sig som gäller för fem luncher i veckan. Varje restaurang scannar av denna och ska kunna erbjuda en näringsrik lunch för 65 kronor. Satsningen gäller så länge distansundervisning genomförs, dock längst till skolavslutningen i juni.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: