Publicerad

Besök Arboga kommuns digitala fotoarkiv hemifrån

Nu har du möjlighet att söka bilder i Arboga kommuns digitala fotoarkiv. Här finns 3 200 bilder tagna i Arboga från främst 50-talet och framåt. Det är en rik samling över vår historia, den visar människorna som levde i Arboga och stadens utveckling.

I kommunens bilddatabas finns bilder tagna av olika fotografer med Arbogaanknytning. Samlingen har en stor bredd och visar Arboga och invånarna i skilda situationer och sammanhang.

Från jubileer till marknad och kungligheter

- Bilderna är unika av flera anledningar. Vi ser såväl enskilda Arbogabor fotograferade i deras vardag, på jobbet och större folksamlingar, till exempel vid stora festligheter och jubileer. Här hittar man både kassörskan i mataffären och prins Bertil vid Tiomilaorienteringen 1953, säger bibliotekschef Kajsa Fex Fritz.


Arboga kommuns fotoarkiv finns tillgänglig på webbplatsen Digitaltmuseum.se och är öppen för alla att ta del av.

En skatt som visar Arbogas historia

- Utifrån de stora förändringar som skett i samhällslivet och bebyggelsen sedan 1900-talet är fotosamlingen en riktig skatt som ger oss kunskaper om Arbogas historia. Den visar på de stora förändringar som skett i det dagliga livet i Arboga sen dess, säger hon.


Majoriteten av bilderna i det digitala fotoarkivet är tagna av Arbogafotografen Reinhold Carlsson. Arboga kommun köpte hans bilddokumentation 1999 med drygt 14 000 Arbogafotografier. Detta för att rädda bildmaterialet och möjliggöra för fler att ta del av det.


Kommunen har även köpt samlingen ”Arbogautställningen 1935” och en mängd negativ från olika tidsperioder av bildsamlaren Bo Jansson.

Delar av den stora samlingen, cirka 3200 bilder, har digitaliserats och finns tillgängliga på webbplatsen digitaltmuseum.se.


Välkommen att ta del av vår gemensamma historia, välkomna till Arboga kommuns Fotoarkiv!


På vår webbplats hittar du finns samlad information om kommunens digitala fotoarkiv här.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: