Publicerad

Möjligheter till fysisk aktivitet

Exempelbild

Regeringen har förbjudit allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Det är tillåtet att genomföra arrangemang med färre deltagare men det är viktigt att tänka på att utforma aktiviteter så att risken för smittspridning minimeras.

Folkhälsomyndigheten meddelar att det är bra för hälsan att röra på sig. Fysisk aktivitet är bra men hur sättet den bedrivs på kan behöva anpassas för att minska risken för smittspridning.

De generella råd som Folkhälsomyndigheten ger är:

  • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
  • Personer över 70 år bör undvika offentliga miljöer och minska sociala kontakter och ska därför inte delta i gruppaktiviteter inomhus.
  • Minska moment med närkontakt, gör andra övningar istället.
  • Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter.
  • Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
  • Se till att det finns möjlighet att torka av utrustning som används av flera, exempelvis gymutrustning, efter varje persons användning.
  • Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.
  • Undvik trängsel t.ex. vid insläpp av publik på läktare och vid försäljning.

Några möjligheter till fysisk aktivitet utomhus är att de spår, leder och utegym som finns i kommunen. Besök gärna något av dem. Dessa är öppna för allmänheten. Här hittar du information om dem: https://www.arboga.se/uppleva--gora/sport-motion-friluftsliv-och-bad/friluftsliv-motion-sport-och-bad/motionsspar-vandrings--och-cykelleder/motionsspar-och-utegym.html

Även Ekbacksbadet håller öppet. Det finns än så länge inga rekommendationer om att stänga badhus och simhallar. Dock gäller samma regler och riktlinjer i dessa som i övriga samhället. Vi ber alla tänka på Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd, stanna hemma vid minsta symptom och vara extra noga med handhygien.

https://www.arboga.se/uppleva--gora/ekbacksbadet.html

Regler och riktlinjer ändras snabbt, inte minst för träningsverksamhet i föreningslivet. För er som idrottsförening hänvisar vi till Riksidrottsförbundet och era respektive specialidrottsförbund för att få uppdaterad information om vad som gäller för er idrott. Här hittar du uppdaterad information om Corona och idrotten: https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen/

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: