Publicerad

Fritidsgården Gluggen inleder nytt projekt tillsammans med föreningslivet

Onsdagen den 11 mars kommer representanter från fyra föreningar till fritidsgården Gluggen för att presentera sig. Anledningen till besöket är en uppstart inför det nya samarbetet mellan Gluggen och föreningslivet som kommer pågå varje onsdag fram till den 3 juni, med undantag för påsklovet.

Magnus Axelsson är arbetsledare på Gluggen. Han ser många positiva effekter som kan uppnås med projektet.

- Det här är jättespännande. Vi ser många fördelar med detta samarbete. Dels får barnen testa på lite olika aktiviteter men även lära känna andra vuxna. Det här stärker barnens kontaktnät och de får fler goda vuxna förebilder. Vi på Gluggen som jobbar med barnen får även en känsla av en större gemenskap med andra ledare, säger Magnus Axelsson.

Ökad samverkan gynnar ungdomarna

Föreningarna som erbjuder aktiviteter är IFK Arboga handboll, Arboga tennisklubb, Arboga skyttegille och Arboga golfklubb. De erbjuder aktiviteter för Gluggens besökare i årskurs 4-6. Varje onsdag kommer det finnas möjlighet att vara med på en aktivitet ihop med en förening och en aktivitet på Gluggen med personalen där.

Projektet ger positiva effekter

- Arboga har ett väldigt rikt föreningsliv och det finns ett stort utbud av aktiviteter. Att kunna hitta samverkan mellan föreningslivet och fritidsgårdarna är jättekul och vi tror att det kommer ge positiva effekter för föreningarna, fritidsgården och framför allt för deltagarna. Det här är en av de satsningarna vi gör för att utöka samverkan kring aktiviteter riktade till barn och unga. Förhoppningsvis kan det i framtiden leda till fler samarbeten med fler föreningar, säger Måns von Stedingk föreningskonsulent i Arboga kommun.

”Alla barn har rätt till att få sporta”

Redan i dag genomför många föreningar aktiviteter på lov och helger för barn och unga. Senast under sportlovet arrangerade elva föreningar aktiviteter för barn och unga. Det är både ett sätt att erbjuda möjligheter till en aktiv fritid och ett sätt att visa upp sin verksamhet för nya potentiella medlemmar.

- Alla barn har rätt till att få sporta, till att få ha en rolig fritid. En fritid där de kan möta likasinnade, där de kan få vänner för livet. Sport ska handla om att ha roligt, att leka sig till sport. I leken börjar allt. Det är nog något som många av oss vuxna glömmer, säger Maritza Mendez i Arboga tennisklubb.

I just den här aktiviteten är det idrottsföreningar som är med. Framöver planeras fler samarbeten där även andra typer av föreningar kommer vara aktuella.

Fler föreningar kan vara med i projektet

Vill din förening vara med och erbjuda onsdagsaktiviteter ihop med Gluggen, eller vill ni hitta på något annat för ungdomar med er förening, kontakta Måns von Stedingk på 0589-871 56 eller mans.vonstedingk@arboga.se

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: