Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa. Läs mer om de kakor vi använder på arboga.se

Publicerad

Arboga kommuns arbete med coronaviruset - covid-19

Arboga kommun följer händelseutvecklingen och de instruktioner och riktlinjer som Regionens smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten ger. Här finns information om vilka åtgärder vi vidtar och länkar till uppdaterad och säkerställd information.

Stanna hemma om du har symtom

Risken för smittspridning av coronaviruset i Sverige bedöms som mycket hög.

Människor med förkylnings- eller influensasymtom såsom snuva, hosta, feber eller huvudvärk ska stanna hemma för att inte smitta andra. Det gäller även om symtomen är milda både i arbetslivet och i privatlivet. Vänta i minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till arbete eller skola.

Vår och pollenallergi

Nu är våren här och därmed en period där många av oss märker av sina allergier. Det kan vara svårt att veta om symtomen beror på pollenallergi eller covid-19. Folkhälsomyndigheten har lagt ut nedanstående information.

  • Då även covid-19 kan ge milda förkylningssymtom är det svårt att till en början bedöma om dina symtom beror på allergi eller om du smittats av sjukdomen.
  • Se till att stanna hemma även om du får milda symtom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen. Medicinera som vanligt för din allergi. Om symtomen inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att dina symtom sannolikt beror på allergi behöver du inte vara hemma.
  • Tillkommer nya symtom som du inte kopplar till din allergi eller om du får feber ska du stanna hemma tills dessa symtom försvinner och ytterligare två dagar.

  Dela bara bekräftad information

  Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information. Genom att följa ansvariga myndigheters information kan vi alla hjälpas åt att minska smittspridningen.

  Förskola och grundskola i Arboga kommun

  Våra förskolor och grundskolor håller öppet som vanligt. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har tät kontakt med regionens smittskyddsläkare.


  För att minska risken för smittspridning ska barn och elever stanna hemma vid symtom som feber, hosta och svårigheter att andas. Det gäller även vid lättare symtom som halsont, snuva och muskel- och ledvärk. Barn och elever ska stanna hemma så länge de känner sig sjuka och vara symtomfria i minst två dagar innan de får gå tillbaka till förskolan eller skolan. Detta gäller även för våra medarbetare.


  Elever som är friska och fria från symtom ska vara i skolan som vanligt då skolplikt gäller.

  Kommunen undersöker behov av barnomsorg om skolor och förskolor stängs

  Kommunen ska erbjuda vårdnadshavare som arbetar inom samhällsviktig verksamhet barnomsorg om det fattas beslut att stänga förskolor och grundskolor. Vi vill nu ta reda på hur många barn som behöver omsorg vid en eventuell stängning. Omsorgsbehovet fylls i via en blankett som ska lämnas till förskola/fritidshem senast den 22 april.

  Vasagymnasiet, vuxenutbildning, SFI och yrkeshögskoleutbildning

  Regeringen rekommenderar alla gymnasier, vuxenutbildningar, högskolor och universitet att införa distansutbildning från och med 18 mars. Arboga kommun följer regeringens rekommendation. Det innebär att Vasagymnasiet, vuxenutbildning, SFI och yrkeshögskoleutbildning tillfälligt stänger för undervisning i sina lokaler från den 18 mars.


  Skolorna genomför distansundervisning och eleverna får kontinuerligt information kring detta.

  Besök inte våra äldreboenden

  För att skydda de mest sårbara personerna i vår kommun råder det besöksförbud på våra äldreboenden sedan den 12 mars. Regeringen har tagit ett nationellt beslut om besöksförbud på äldreboenden för att minimera risken för smittspridning av coronaviruset på våra äldreboenden. Om det finns särskilda skäl kan man få tillstånd att göra besök. Kontakta i så fall det boende det berör.

  Besök inte kommunens verksamheter om du känner dig sjuk

  Det är även viktigt att du inte besöker någon av kommunens verksamheter om du känner dig sjuk. Det gäller givetvis även på övriga platser i vårt samhälle. Tillsammans kan vi hjälpas åt att minska smittspridningen.

  Så undviker du smitta 

  • Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen
  • Stanna hemma om du är sjuk och har symtom, även milda.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten
  • Undvik kontakt med sjuka människor
  • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk.

  För frågor kontakta 113 13

  Om du har frågor om nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 ska du i första hand ringa nationella informationsnumret 113 13.

  Information från 1177 Vårdguiden

  De allra flesta som blir sjuka behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv.

  Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har ett eller flera av följande besvär:

  • Du blir plötsligt mycket sämre.
  • Du får andningsbesvär även när du vilar.

  Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

  Läs mer om hur och när du bör kontakta vården hos 1177 Vårdguiden.

  Information om exempelvis symtom och smitta

  Folkhälsomyndigheten är expertmyndighet i Sverige. De har sammanställt frågor och svar gällande exempelvis symtom på smitta och hur viruset smittar.

  Samlad information från flera myndigheter

  Det är flera myndigheter som gemensamt ansvarar för frågor som rör coronaviruset i Sverige. På krisinformation.se finns samlad information från de ansvariga myndigheterna.

  Information från Utrikesdepartementet

  På Utrikesdepartementets webbplats finns uppdaterad information om myndighetens råd kring resor.

  Information in English

  You can find information in English and frequently asked questions about covid-19 on The Public Health Agency of Sweden’s website.

  INFORMATION IN other languages

  Tillgänglighetsanpassad information

  nyheter

  Kontakt för den här sidan:

  Senast uppdaterad:

  Kontakt och öppettider

  Telefon: 0589-870 00
  E-post: arboga.kommun@arboga.se

  Arboga kommun
  Box 45
  732 21 Arboga
  Besöksadress: Smedjegatan 5

  Organisationsnummer 212000-2122

  Öppettider och telefonnummer